Kataloniens president Artur Mas har sagt att den ”svenska modellen” och ”skattesystemet” ska vara ett möjligt exempel för ett fritt oberoende Katalonien att efterlikna. I en intervju för den katalanska dagstidningen El Periódico säger den svenska ambassadören i Spanien, Cecilia Julin, att det tar tid.
Den svenska situationen skiljer sig jämfört med Spaniens. Som neutralt land har Sverige inte varit i krig på 200 år. Spanien har haft demokrati i bara 40 år och plågats av diktatur och inbördeskrig. Bygga politik efter den svenska modellen tar tid, menar Julin i intervjun.
I intervjun kommenterar Cecilia Julin som varit svensk ambassadör i Spanien sedan 2011 den ekonomiska krisen som drabbat Spanien hårt.
”Jag tror de senaste tre åren har varit mycket svåra för Spanien. Regeringen har infört många reformer och nedskärningar för att nå budgetmålen och uppfylla stabilitetspakten. Nu ser vi vissa tecken på förbättringar men jag tror inte att man kan säga att Spanien har passerat krisen med en arbetslöshet på nästan 24 procent och en ungdomsarbetslöshet på 50 procent”.
Ambassadören är stolt över att Sverige, enligt tidningen, tycks vara på modet.
”Jag är väldigt stolt över att flera spanska partier tar Sverige och de nordiska länderna som exempel. Sedan 50-talet är idén i Sverige att välfärdsstaten ska finansieras genom skatter. Det finns en samsyn i Sverige från höger till vänster att vi vill ha en välfärdsstat som finansieras av alla”.
Cecilia Julin säger också att det behövs lite mer insyn i det spanska systemet även om lagen kring öppenhet har införts. Det ger medborgarna ett instrument för att kontrollera hur offentliga medel används. Det är viktigt och nödvändigt för regering och stat att den fungerar effektivt.
Det finns också områden som Spanien inte bör kopiera Sverige enligt den svenska ambassadören i Madrid; Sverige har problem med Sverigedemokraterna:
”Vi har problem med Sverigedemokraterna (DS) ett parti som jag inte är stolt över. Det är främlingsfientligt, mycket populistisk och partiet växer och har 13 procent av platserna i parlamentet. Vi har inte kunnat diskutera invandringspolitik, integration och partiet har monopol på dessa områden eftersom de andra har beslutat att inte diskutera denna fråga”.
När dagstidningen El Periódico frågar ambassadören om frågan har undvikits i den offentliga debatten svarar Cecilia Julin:
”Ja, enligt min åsikt var det ett misstag eftersom det finns en oro. Folk önskar diskutera om huruvida Sverige ska vara ett EU-land som tar emot fler flyktingar med tanke på invånarantalet”.
”Det finns saker som vi inte gör så bra till skillnad mot Spanien. Det som har förvånat mig att här i Spanien finns ingen främlingsfientlig och populism på det området. Och det är otroligt med tanke på den höga arbetslösheten på 24 procent”.
(Uppdaterad 14/1/2015)