För en månad sedan blev det känt att Marocko införlivar havsområden utanför Västsahara och närmar sig Kanarieöarna. Nu har det blivit känt att även Algeriet har gjort samma sak och utökat sina territorialvatten till strax söder om ön Cabrera som ingår i ögruppen Balearerna.

Enligt den spanska nyhetsbyrån EFE ska Algeriet ha markerat maritimt territorium till söder om Mallorca i april 2018. Kännedom om Algeriets anspråk på att utvidga sina territorialvatten kom efter att president Abdelaziz Bouteflika undertecknat ett dekret om gränser i Medelhavet till grannländerna Marocko och Tunisien i samband med det ekonomiska avtalet ZEE.

Isla de Cabrera är en ö som ligger söder om Mallorca som har en naturpark. Med Algeriets beslut går nu landets territorialvatten strax söder om ön.

Enligt Spanien måste de två länderna enligt FN:s havskonvention förhandla och någon sådan förhandling har inte förekommit. Utrikesministern Arancha González Laya säger att det gäller att vara försiktig med användning av uttryck som ger sken av att vara på ett sätt när det inte är det.

Miquel Mir, regional miljöansvarig på Balearerna oroas över detta ensidiga beslut från Algeriet som kan öppna dörren till nya undersökningar efter olja i området.