Efter två dagar där kung Felipe VI träffat samtliga partiledare utom de från katalanska Esquerra och Junts samt baskiska EH Bildu och galiciska BNG får Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular) uppdraget att bilda regering.

Partido Popular var det parti som fick flest röster vid allmänna valet 23 juli. Det fällde angörandet när statschefen och kungen Felipe VI skulle dela ut uppdraget.

Socialistiska PSOE:s partiledare Pedro Sánchez respekterar beslutet men säger samtidigt att det är han som har bäst chans att bilda regering.

Regeringsbildningen blir inte enkel. Både höger- som vänstersidan får svårt att nå 176 mandat som krävs som stöd för att nå majoritet.

Annons

Misslyckas Alberto Núñez Feijóo och Pedro Sánchez väntar nyval 14 januari 2024.

I nuläget har Alberto Núñez Feijóo fått ihop 172 mandat. Förutom Partido Popular (137) även nationalkonservativa Vox (33) samt ett mandat vardera från borgliga Unión del Pueblo Navarro och Coalición Canaria.

Santiago Abascal, t h, säger att Vox stöder Alberto Núñez Feijóo.

Vox partiledare Santiago Abascal säger att man kommer att släppa fram Alberto Núñez Feijóo som regeringschef vid en omröstning. Några krav på ministerposter finns inte i nuläget.

Överenskommelsen är ett slags ”Tidöavtal” som kan göra att baskiska nationalistpartiet PNV mjuknar upp. Det är vad Alberto Núñez Feijóo hoppas då PNV tidigare har sagt att de inte stöder en regering där Vox har inflytande.

Pedro Sánchez, med 121 egna PSOE-mandat, är i behov av en brokig samling partier med yttervänsterns partiallians Sumar (31), baskiska extremvänstern Bildu och katalanska separatister med krav om folkomröstning om Kataloniens självständig och amnesti för avstängda regionpolitiker.

Pedro Sánchez är en karriärpolitiker där han som person går före partiet. Det återstår att se hur långt han är villig att sträcka sig för att sitta kvar som regeringschef.

Den 26 och 27 september hålls en omröstning i kongressen om Alberto Núñez Feijóo ska väljas till regeringschef. Det meddelade talmannen Francina Armengol på onsdagen.