Cellen bestod av sex personer, fem marockaner och en spanjor med marockanskt ursprung. Två av personerna var bosatta i Melilla och fyra i Marocko.

Cellens ledare, en 39-årig marockan som var bosatt i Melilla greps under ett besök i Marocko. Han utförde rekryterings och indoktrineringsaktiviteter enligt IS globala strategi. Han utnyttjade dessutom sitt jobb som pedagogisk assistent i ett center för utbildning av ungdomar för att rekrytera och radikalisera dessa ungdomar – som var i en speciellt sårbar situation.

Utredningen som har gjorts av spansk polis i samarbete med dem marockanska säkerhetstjänsten fann att gruppen höll nattliga möten där de planerade terrorattacker både i Marocko och Spanien. Dessutom hade de fysiska träningssessioner där de simulerade knivmord och kapningar.

Den gemensamma operationen visar på det utmärkta samarbetet mellan polisen i Spanien och säkerhetstjänsten i Marocko. Sedan den 26 juni 2015, när inrikesministeriet höjde hotnivån mot terrorism till 4, har säkerhetsstyrkorna arresterat 199 jihadistiska terrorister i verksamheter som utförs i Spanien och utomlands totalt 244 sedan början av 2015.