Den spanska bostadsmarknaden fortsätter att återhämta sig efter pandemin. Och svenskarna är den sjätte största utländska köpgruppen i Spanien. Det visar nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
Enligt en sammanställning som Bjurfors Utland låtit göra fortsätter både priserna att öka liksom de svenska köpen under den spanska solen.

Under perioden oktober till december 2021 uppgick antalet köp av svenskar till 952 stycken, en ökning med 16,4 procent jämfört med tredje kvartalet. Av de utländska köpen stod svenskar för 5,2 procent, vilket var en ökning med 4,9 procent jämfört med kvartalet dessförinnan.

Visserligen minskade antalet transaktioner under det fjärde kvartalet 2021 med 6,6 procent jämfört med kvartalet dessförinnan. Under perioden oktober till december 2021 gjordes 143.982 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden.

Men försäljningssiffran under det fjärde kvartalet är den näst högsta sedan 2008, enligt en rapport från inskrivningsmyndigheten Registradores som Bjurfors Utland hänvisar till i ett pressmeddelande.

– Intresset för att köpa bostad i Spanien är enormt. Vi har fortfarande en uppdämd efterfrågan efter lockdown, de som inte köpte då slår till nu. Sedan har vi dem som lockas av att kunna sitta på en solig balkong och distansarbeta. Förut bestod de svenska köparna mest av pensionärer och de som ville fly vintern, men nu ser plötsligt många barnfamiljer och yngre hushåll möjligheten att förverkliga utlandsdrömmen permanent, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

I det fjärde kvartalet noteras en prisökning med 0,5 procent, och med 3,9 procent på årsbasis. I svenskfavoriter som Málaga (3,4 %), Alicante (1,4 %), Teneriffa (5,2 %), Gran Canaria (6,5 %) och Mallorca (3,5 %) steg priserna mellan 1,4 och 6,5 procent.

– Huggsexan har satt säljarna i en guldsits. Den höga konkurrensen gör att det går att få riktigt bra betalt just nu. Samtidigt tror vi inte att toppen är nådd. Speciellt inte i städerna och i de attraktiva kustområdena där det finns stor utländsk efterfrågan. Låga räntor och prisökningar på byggmaterial ger ytterligare bränsle till ökande priser, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.