Under ett och ett halvt år har det anmälts 9.949 ockupationer av bostäder i Spanien där okända har tagit över andras egendom. 3.646 av dessa var vid tillfälligt bebodda lägenheter visar siffror från Inrikesdepartementet.

Det är nyhetsbyrån Europa Press som redovisar siffrorna över antalet anmälda bostadsockupationer. Flest anmälningar har gjorts i Madrid har det högsta antalet klagomål som har tre gånger så många anmälningar som Barcelona. Även Valencia, Málagaprovinsen och Costa del Sol liksom Sevilla och Murcia är hårt drabbat.

Det är efter en fråga från högerpartiet Vox som inrikesdepartementet har tagit fram de aktuella siffrorna.

I Spanien görs i genomsnitt 523 anmälningar om dagen. Enligt Inrikesdepartementet har antalet anmälningar minskat med mellan 7 och 10 procent under 2022 beroende på om det rör sig om inbrott och intrång eller illegalt övertagande av bostad oavsett om bostaden var bebodd eller inte.

Från 2021 till 2022 inkom det 9.949 anmälningar. Madridregionen registrerade flest fall med 972 anmälningar där bebodda bostäder tagits över av obehöriga och 805 obebodda bostäder hade tagits över, totalt 1.777.

Valenciaprovinsen redovisar totalt 979 anmälningar. Málagaprovinsen med Costa del Sol registrerade 955 anmälningar där 805 var obebodda just vid tillfället och 155 var bebodda.

Senaste månaden rapporteras det om flera ockupationer av bostäder i Marbelöla, La Cala de Mijas och Calahonda enligt Antiokupas group.