150 konstverk av Málagasonen Picasso från 30 olika institutioner i världen kommer att visas från april vid Reina Sofia i Madrid då 80-årsminnet av hans konstverk Guernica uppmärksammas. Konstverket har blivit en universell symbol för krigets grymhet.

Den temporära utställningen med temat ”Medlidande och terror i Picasso – vägen till Guernica” visas på Reina Sofia mellan den 4 april till den 4 september.

Det blir även en större show där Pablo Ruiz Picasso konstverk ska fira 80-jubileum samt att det är 25 år sedan konstverket kom till Madrid från ett museum i New York. Tavlan gestaltar bombningar över den baskiska staden med samma namn under spanska inbördeskriget.

Verk från Picasso-museet, Georges Pompipou i Paris, Tate modern i London, MoMa i New York och Beyeler foundation i Basel kommer att visas. Pablo Picasso målade ”Guernica” för att representera Spanien på världsutställningen i Paris 1937. Inbördeskriget pågick för fullt och tidigare samma år hade tyska styrkor som stödde general Franco flygbombat Guernica och hundratals människor dog. Tidigare artikel i ämnet: Vi minns Guernica