Det är en ekologisk katastrof och det kommer att ta 50 år för landskapet att återhämta sig, säger Javier Madrid på miljömyndigheten vid regionalregeringen Junta de Andalucía. För varje timme under söndagen har det kommit uppgifter om brandens omfattning.

I fredags var det 1.000 hektar, sedan 1.500. Det fortsatte med 4.000, 5.000 för att till slut enligt uppgifterna under söndagskvällen landa på 8.000 hektar.

Under söndagen har brandbekämpningsenheten Infoca gjort en teknisk bedömning av området som påverkats av katastrofen. Med hjälp av helikopterflyg, GPS och kartläggning visar det sig att branden har härjat på ett 8.225,1 hektar stort område.

1.049,8 hektar av dessa består av bebyggelse och jordbruksmark. Den övriga ytan är skog -och naturområden.

Annons

Vid klockan 18.30 på söndagen kom också det slutgiltiga beskedet från den enhet i Andalusien som förebygger och bekämpar skogsbränder. Prevención y Extinción de Incendios Forestales de la Junta de Andalucía meddelade då att branden var under kontroll.

Det är den mest omfattande skogsbranden på 25 år. Den startade i Coín i naturparken Cerro Alaminos de Sierra Negra i torsdags klockan 18.50 och spred sig mycket snabbt till Mijas, Marbella, Alhaurín El Grande, Ojén och Monda.