Under juni låg medeltemperaturen i Spanien under vad som är normalt för månaden.

Det är första gången det händer på mer än två år.

Något som delvis berodde på extra mycket regn. 

Dagstempereturerna var omkring en halv grad lägre än vad som är normalt för juni. Mycket på grund av regn och molnighet. Dock låg den lägst noterade temperaturen fortfarande kvar något över genomsnittet, enligt det meteorologiska institutet (Aemet).

Annons

Aemets talesperson José Luis Camacho sa att nyheten är “mycket välkommen”. Han påpekade dock att även om snittemperaturen i hela landet varit lägre än normalt, finns det regioner som fortsatt att vara varmare. Till exempel Alicante, Murcia och Almeria. “Vi kan säga att vi fått en paus. Årets juni har varit mer likt de i det förflutna, nära klimatet vi hade för 30 år sedan,” kommenterade han. 

Genomsnittstemperaturen i juni var 19,9 grader, vilket är 0,2 grader lägre än genomsnittet. Referensperioden är 1991 till 2020. Det var den åttonde svalaste junimånaden under 2000-talet och den första månaden som gradantalet låg under genomsnittet sedan april 2022. Därmed tog en svit på 25 månader med ovanligt höga temperaturer slut, den längsta sedan man började mäta. 2023 uppmättes genomsnittet till 21,2 grader, 1,2 grader högre än i år. 

Månaden var sval i stora delar av inlandet, i de sydöstra delarna av landet och i östra Katalonien. Samtidigt var det varmt i Levante och i den södra halvan av Galicien och mycket varmt längs den sydöstra kusten. Resten av fastlandet hade normala junitemperaturer. På Balearerna klassades det som mycket varmt och på Kanarieöarna normalt. 

Lägre maxtemperatur

De svalare temperaturerna berodde mest på lägre maxtemperaturer under dagtid, då de låg 0,6 grader under genomsnittet. Den lägsta temperaturen var dock 0,3 grader över vad som är normalt. Men Camacho påpekar att om man tittar längre tillbaka än den referenspunkt som används nu var juni betydligt varmare än snittet under de senaste 60 åren.

Den högsta temperaturen som uppmättes var 40,5 grader, på flygplatsen i Cordoba. Den lägsta, 1,9 grader, hittades på flygplatsen i Burgos.  

Mycket nederbörd

Juni var ovanligt blöt i år. Totalt föll det 47,8 millimeter över Spanien vilket är 149 procent mer än det brukar göra. 

Den största dagliga regnmängden var på Mallorca med 80,2 millimeter, den högsta noteringen i juni sedan 1951. 

På frågan om vad vi kan vänta oss framöver svarade Camacho att vi kan vänta oss “en intensiv värme” under andra halvan av juli. Orangea varningar för extrem hetta kommer att gälla i delar av Andalusien, Murcia, Ebrodalen och södra Valencia.