När det andalusiska regionala parlamentet öppnade på torsdagen var det stora förändringar jämfört med tidigare. För första gången på 36 år kommer Andalusien att styras av en högerkoalition bestående av Partido Popular och Ciudadanos och med stöd av det nya högerpartiet VOX. Regional president blir Juanma Moreno (Partido Popular).

Efter regionalvalet den 2 december blev resultatet följande: Socialistiska PSOE fick 33 mandat (14 färre jämfört med förra regionalvalet 2015), Partido Popular 26 (-7), Ciudadanos 21 (+12), Adelante Andalucía 17 (-3) och Vox med 12 mandat. Det betyder att högerpartierna PP, Cs och Vox får 59 mandat vilket betyder majoritet.

Hela 62 av de 109 ledamöterna som sitter i parlamentet är nya jämfört med den förra mandatperioden. 55 är män och 54 är kvinnor.

På torsdagen valdes som ny talman Marta Bosquet Aznar, 49, från Almería. Det är bara andra gången sedan demokratin infördes som talmannen inte representerar PSOE. Det har hänt en gång tidigare med Diego Valderas (IU) från Förenade vänstern som var talman mellan åren 1994-1996.

Annons

Förste vice talman blir Fuengirolas tidigare borgmästare Esperanza Oña (PP-A).

Den avgående regionalpresidenten Susana Díaz angav en mycket bitter ton och talade om ”skammens pakt” då Partido Popular och Ciudadanos stöds av VOX som stämplas som ”högerextremister”.