De rödvita fackföreningsflaggorna vajade för vinden när fackförbunden CCOO och UGT under söndagen hade anordnat sin första offensiv mot regeringspartiet Partido Populars förslag om att reformera arbetslagarna.

Hur många som deltog i manifestationerna i 57 spanska städer är oklart. I Málaga var det 30.000 enligt fackförbunden medan regeringens delegation i provinsstaden talade om 4.500. Enligt lokalpolisen rörde det sig om 6.000…

Protestmarschen inleddes klockan 11 vid Alameda de Colón och fortsatte till klockan 13 vid plaza de la Merced. Protesten mot arbetsrättsliga reformer var arrangerad av landets två största fackförbund CCOO och UGT. Reformerna, som Spaniens konservativa regering anser är nödvändiga för att få fart på ekonomin, gör det lättare att sänka löner och avskeda anställda.

Under parollen ”Nej till arbetsreformen som är ineffektiva, värdelös och orättvis” demonstrerade de 6.000 i Málaga.

Annons

Från CCOO och UGT var Antonio Herrera och Manuel Ferrer på plats utöver politiker från PSOE och vänsterpartiet Izquierda Unida. Arbetslösheten i Spanien ligger på 22,9 procent och är en av de högsta i västvärlden.