En svensk 48-årig kvinna hemmahörande i Hälsingland sitter fortsatt häktad på Gran Canaria för misstanke om människosmuggling och riskerar upp till åtta års fängelse. Med hjälp av falska pass har över 70 syrier smugglats illegalt till Europa varav tolv via Gran Canaria. De falska passen har sålts för upp till 1.500 euro. Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet berättade om den svenska kvinnan den 28 mars i år. Spansk nationalpolis misstänker att den svenska kvinnan ingått i organisationen som smugglat syrier illegalt till EU via Gran Canaria. Hon greps på flygplatsen på Gran Canaria den 24 juli 2013 skriver dagstidningen La Opinión de Tenerife.

UD:s pressjour bekräftar för Svenska Magasinet att kvinnan är fortsatt häktad i väntan på rättegång.
-Hon greps i juli 2013 för misstanke om människosmuggling. Ännu så finns det inget datum för rättegång. Den svenska ambassaden i Madrid står i kontakt med kvinnan via konsulatet på Gran Canaria. Vi har även kontakt med kvinnans anhöriga. Hon har en advokat, säger Veronika Nordlund vid UD:s pressjour.

En omfattande undersökning pågår vid domstolen i Telde (bilden) på Gran Canaria skriver dagstidningen La Opinión de Tenerife. Hittills har tre personer åtalats av av en åklagare i Las Palmas. Enligt artikel 318 i den spanska brottsbalken, Código Penal, riskerar de åtta års fängelse för att ha ”främjat, uppmuntrat eller underlättat människosmuggling och illegal invandring”.

Annons

Spansk polis söker två svenska män, 31 och 49 år gamla, som misstänks ingå i organisationen som smugglar syrier illegalt till EU via Gran Canaria. Kvinnan är gift med en av de två männen som polisen söker.