Den utländska befolkningen flyttar hem. Åldrande, minskad köpkraft och förändrade skatteregler gör att utlänningar tidigare bosatta på kusten återvänder till sina hemländer skriver dagstidningen Diario SUR.

Det är framför allt brittiska och tyska medborgare i 80-årsårsåldern som återvänder till hemlandet efter att ha tillbringat ett decennium på kusten.
”Britterna som kom för att leva på Costa del Sol vid boomen på 80-talet och 90-talet har nu blivit gamla” säger danskan Anette Skou, samordnare vid utlänningsavdelningen i Mijas kommun till tidningen.

Enligt den senaste statistiken från Padrón Continuo förlorar provinsen invånare för första gången på 17 år. Mellan januari 2013 och januari 2014 handlade det om en minskning på 31.000 invånare. Antalet nyfödda och inflyttade spanjorer kunde inte kompensera bortfallet med nära 43.000 tidigare mantalsskrivna utlänningar som återvände till sina hemländer.

Minskningen har drabbat 88 av 101 kommuner. Mijas med den största utländska kolonin har minskat i invånarantalet med 8.000 på bara ett år. Andra kommuner som minskar är Marbella, -3.300, Nerja med -2.269 samt Benalmádena och Torremolinos med minus 2.000 invånare vardera.

I förhållande till sin folkmängd minskar Torrox öster om Málaga mest med 3.000 vilket är 16 procent av befolkningen.

Kommuner som ökar är Vélez-Málaga (+897), Rincón de la Victoria, Benahavís, Alhaurín de la Torre och Cártama.