Guardia Civil har gripit 422 personer i 27 spanska provinser däribland Málaga och Granada i ett tillslag mot en omfattande härva med skenkontrakt och falska anställningsavtal. Bland de gripna är det främst marockanska medborgare enligt ett pressmeddelande från Inrikesdepartementet.

Tillslaget går under namnet ”Relisto” och huvudmannen ska vara hemmahörande i Jerez de la Frontera. Det är Guardia Civil i Cádiz som ansvarar för ärendet.

Fusket beräknas ha kostat den spanska staten motsvarande minst 2,6 miljoner euro.
De fejkade avtalen har gjort det möjligt för folk att söka arbetslöshetsunderstöd, uppehållstillstånd och, för fångar, rätten att vistas på öppen anstalt. 14 av de gripna är interner på fångvårdsanstalter.

Bland dem som gripits finns både medlemmar i det kriminella nätverket bakom fusket och personer som dragit nytta av det.

Annons

Tack vare ett samarbete mellan myndigheterna i socialförsäkringssystemet ”Tesorería General de la Seguridad Social”, Yrkesinspektionen ”Inspección de Trabajo” och Skatteförvaltningen ”Agencia Estatal de Administración Tributaria” har nätverket avslöjats.