Almuñécar kommun har evakuerat 42 familjer i bostadsområdet Cármenes del Mar i La Herradura på grund av att husen riskerar att kollapsa. Skyfall och intensiva regn under vintern kan göra att husen glider ner i havet. Totalt är det 416 bostäder som byggts på sex områden där terrängen uppges vara ostabil.

Det är inte bara torka som ställer till bekymmer på Costa Trpical runt Almuñécar. Regnperioden är precis runt hörnet. Intensiva skyfall kan ställa till en katastrof i Cármenes del Mar i La Herradura skriver dagstidningen Ideal på måndagen.

Skyfall bidrar till att grundvattennivån stiger vilket gynnar jordskred. Och husen som är byggda på osäker grund är i stor fara menar Almuñécars borgmästare Trinidad Herrera (PP).

Hela bostadsområdet visar stora konstruktionsfel och både tekniker och byggföretag har blivit dömda i första instans 2014. De boende känner sig lurade och flera har vägrat att flytta trots rasrisken.

Annons

Enligt tidningen är 42 hus i nuläget evakuerade och stängda. Los Cármenes del Mar stod färdig 2000/2001. Ganska snart konstaterades de första sprickorna i flera hus. 2007 beskrevs flera hus som ruiner.

Enligt en teknisk rapport måste sluttningen åtgärdas och förstärkas. Ett arbete som kostar 4,5 miljoner euro. Frågan i dagsläget är vem som ska betala.