Svensk polis har en ganska klar uppfattning över vilken roll den 42-åriga svenska kvinna som greps i Fuengirola har i Sveriges största dopningshärva genom tiderna. Kvinnan är fortfarande häktad och hennes 43-årige sambo är fortsatt internationellt efterlyst. I dagsläget är 16 misstänkta fortfarande häktade. Ett 40-tal poliser arbetar med utredningen. Av Ola Josefsson

– Vi har en ganska klar uppfattning vilken roll hon har, men vi vill inte dela med oss av den informationen ännu, säger Börje Öhman, poliskommissarie och informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län.
Kvinnan som greps den 9 december i stadsdelen Los Boliches i Fuengirola är ”inte överdrivet samarbetsvillig” i polisutredningen. När det gäller kvinnans sambo, en 43-årig kroppsbyggare är han fortsatt internationellt efterlyst.

– Vid gripandet fick vi indikationer på att han kunde befinna sig i Serbien, några ytterligare indikationer har vi inte, säger Börje Öhman till Svenska Magasinet.
Finns det fler misstänkta svenskar i Spanien?
– Inte så vitt jag vet.

Det var den 9 december som ett tillslag gjordes mot ett 40-tal personer misstänkta för grovt dopingbrott. Tillslaget under kodnamnet Liquid gjordes i ett samarbete mellan polismyndigheter i Spanien och Sverige, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Av de 40 personer som omfattades av tillslaget häktades 31 misstänkta. Under utredningens gång har ytterligare misstänkta häktats. I dagsläget är 16 misstänkta fortfarande häktade. De 27 som frigivits är fortsatt misstänkta för brott men bedöms inte kunna försvåra utredningen om de befinner sig på fri fot.

I den dokumentation som beslagtagits finns uppgifter som styrker en omfattande hantering av dopingmedel. I dagsläget är mer än 1.000 köpare identifierade. Utredningen kring misstänkta köpare fortsätter.

Vid ett av de senare gripandena i Göteborg gjordes beslag av anabola steroider överstigande gränsen för grovt dopingbrott.
Bland annat greps en av Sveriges just för tillfället främsta kroppsbyggare. Även där fann polisen dopningspreparat. Mannen är fortfarande häktad och misstänkt för grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott.
– Av de nu häktade gjorde vi beslag hos samtliga, säger Börje Öhman.

Även i Fuengirola gjordes ett stort beslag. Innan det beslaget är analyserat och dokumenterat noteras bland annat, enligt den information som polisen under fredagen har släppt på, att över en miljon kronor i kontanter har beslagtagits i Sverige. I beslaget ingår även vialer, 4.670 stycken. En vial innehåller i normalfall minst 400 enheter dopingmedel. Grovt dopingbrott är mer än 50.000 enheter. I beslagen ingår tabletter, 106.200 stycken, kapslar 1.730 stycken samt 205 burkar med tabletter.

Dessutom ingår 53.500 stycken oklassad substans drog, 8,5 liter + 89 flaskor (okänd mängd) oklassad substans flytande plus 32,8 liter oklassad flytande substans. Oklassad innebär ej analyserad men sannolikt dopingmedel.

Det finns även beslut om kvarstad som motsvarar värden för flera miljoner kronor, enligt Börje Öhman, poliskommissarie och informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län. Det är för närvarande inte möjligt att förutsäga när de första åtalen är klara.

I den fortsatta utredningen är ca 40 poliser från Västernorrland och Västerbotten förstärkta med fyra utredare från Tullverket involverade.
– Nu inriktar vi oss på att sy ihop hela utredningen i grossistledet, till detta kommer sedan köparna, säger Börje Öhman avslutningsvis.

Bildtext/
Det var i stadsdelen Los Boliches i Fuengirola som svensk och spansk polis gjorde ett beslag i Sveriges största dopningshärva någonsin

Läs tidigare artiklar i ämnet här och här