På torsdag är det 40 år sedan Spanien höll sina första demokratiska val i modern tid. Den 15 juni 1977 hölls det första valet efter Francos död, Spanien befann sig i ekonomisk kris med en inflationstakt som låg på 30 procent. Arbetslösheten närmade sig en miljon. Demokratin var hotad.

Då hade det gått 41 år sedan det förra valet 12 feb 1936. Fem månader senare inleddes en militärkupp som blev inledningen på spanska inbördeskriget.

Demokratiskt val var en nyhet för de flesta spanjorer som inte visste inte hur ett val gick till. Det ordnades kampanjer i media och minimiåldern för att rösta var 21 år.

Kommunistpartiet hade blivit legaliserat i april samma år. De vänsterradikala terroristorganisationerna ETA och Grapo var i verksamhet. Företagaren Javier Ybarra kidnappades och mördades i samband med valet och Grapo kidnappade statsrådet Antonio María de Oriol y Urquijo och Emilio Villaescusa.
Samma år hade Francosympatisörer dödat fem advokater vid en händelse som blev känd som massakern vid calle Atocha 55. Advokaterna var verksamma i övergången från diktatur till demokratin.

1977 var året då Atlético de Madrid vann ligan. Knappt en spansk kvinna av tre arbetade och minimilönen var 13.000 pesetas (78 euro).

Vann valet gjorde Adolfo Suárez (bilden) med partiet UCD som hade presenterat sig som ett centerparti till vänster om högerpartiet Alianza Popular och partiledaren Manuel Fraga. Adolfo Suárez hade en bakgrund i Falangistpartiet.

Socialistiska PSOE och partiledaren Felipe González blev näststörsta parti. På vänsterkanten deltog även kommunistpartiet PCE med partiledaren Santiago Carrillo. Jordi Pujol och nationalistpartiet PNV för Katalonien och Baskien deltog också.

Räkningen av valsedlar tog två dagar innan resultatet kunde fastställas. Från diktatur till demokrati – Manusförfattaren till övergången