”¡Quieto todo el mundo!”, världen – var stilla! ”¡Todos al suelo!”, Alla ner på golvet. Francisco de la Torre, Málagas borgmästare var en av dem som var på plats i kongressen klockan 18.23 måndagen den 23 februari 1981 när överstelöjtnant Antonio Tejero Molina precis hade avlossat två skott upp i taket.

Francisco de la Torre var ledamot för partiet UCD och kunde från sin plats i kongressen iaktta Antonio Tejero som inte var någon vän av den demokratiska utvecklingen i Spanien efter Franco.

”Det första jag kommer ihåg är skotten. I början var vi väldigt osäkra eftersom vi inte visste vad som hände utanför kongressen och vilket stöd kuppförsöket hade. Men sedan förstod vi att det inte gick som kuppledarna först hade trott. Militären gav inte kuppmakarna det stöd som de hade förväntat” säger de la Torre som i söndagens nummer medverkade i en större artikel i Diario SUR att det är 40 år sedan kuppförsöket.

”Jag kände oro för landet och framför allt för min fru och mina fyra barn som vid tillfället befann sig i Málaga”.

Kuppförsöket för 40 år har under tisdagen uppmärksammats med att kung Felipe VI närvarade i kongressen. Det var nuvarande kungens far, don Juan Carlos, som lyckades stoppa försöket med sitt numera kända tv-tal.

Kungen sa vid sitt framträdande att 1978 års konstitution är ett ramverk för spanjorernas samexistens till minnet av 40-årsdagen av den misslyckade kuppen. Han påminnde också om sin fars avgörande roll i att kuppförsöket misslyckades.

– Kung Juan Carlos tog sitt ansvar och visade engagemang för konstitutionen. Alla nödvändiga åtgärder vidtogs för att garantera konstitutionell ordning, säger Felipe VI.

När Juan Carlos höll sitt tv-tal sent på kvällen den 23 februari 1981 var Felipe inte så gammal. Han minns det väl.

– Jag var vittne till det som barn och lärde mig tidigt värdet av demokrati. För miljontals spanjorer har den natten etsat sig fast i vårt minne.

I taket i kongressen finns kulhålen kvar efter de skott som avlossades den 23 februari 1981.

Senare under tisdagen kommer kongressen att debattera om det är en brottslig handling att tala nedsättande och kränkande om kungahuset. Debatten hålls på initiativ av det republikanska katalanska partiet Esquerra Republicana de Catalunya.

Regeringspartiet PSOE har redan meddelat att de avser att rösta emot vilket en klar majoritet av kongressens ledamöter förväntas att göra.

Spaniens vice regeringschef Carmen Calvo säger att okränkbarhet ingår i den spanska konstitutionen.
Läs tidigare artikel från 2011: ”Världen – håll käft!” – Efter 30 år blir militärkuppen tv-film