4.500 läkare i provinsen har tagits ut i nio endagsstrejker mellan den 22 januari till den 23 maj uppger dagstidningen La Opinión de Málaga. Det är fackförbundet Sindicato Médico de Málaga som har tagit ut läkarna i en roterande strejk med tre block som strejkar vid tre tillfällen med 45 dagars mellanrum.

Strejken inleds på sjukhuset Virgen del Rocío i Sevilla på måndag den 21 januari innan den första strejken blir på tisdag på sjukhusen i Málaga stad, Valle del Guadalhorce och på sjukhuset Carlos Haya och Clínico. På dessa sjukhus strejkar läkarna även den 6 mars och 24 april.

Det andra strejkblocket rör läkare på sjukhus i Rondaområdet, Axarquía och Antequera som tas ut i strejk den 5 februari, 20 mars och 9 maj. Den 19 februari, 10 april och 23 maj tas läkarna ut i strejk vid sjukhusen på Costa del Sol det vill säga Hospital Costa del Sol i Marbella, vårdcentraler och vid CHARE i Benalmádena.

Läkarförbundet har utlyst strejkdagarna i protest mot regeringens beslut om 37,5 timmars arbetsvecka och försämringar av kvaliteten på vården.