Efter en överenskommelse mellan Spanien och USA kommer 4.000 afghanska flyktingar att anlända till de amerikanska baserna i Morón de la Frontera (bilden) och Rota. De kommer att placeras i tillfälliga flyktingförläggningar innan de kan nå andra länder.

Den andalusiska regionala presidenten Juanma Moreno stöder beslutet och avtalet mellan USA:s och Spaniens regeringar med att ta emot flyktingar från konflikten i Afghanistan.

Fram till igår hade 500 anlänt från Afghanistan till flygbasen Torrejón de Ardoz utanför Madrid. 354 av dessa har begärt att få politisk asyl i Spanien.

Dessutom väntas omkring 4.000 att anlända till de två amerikanska baserna i södra Spanien.

Andalusiens president Juanma Moreno skriver på Twitter att baserna i Rota och Morón kan vara avgörande i att bidra till att rädda liv. Avtalet mellan Spanien och USA som gör Andalusien till värd är en ”en källa till stolthet”.

Överenskommelsen gjordes tidigare via ett telefonsamtal mellan Pedro Sánchez och USA:s president Joe Biden med att låta afghanska samarbetspartners passera genom spansk mark innan de kan nå andra länder.

– Förhoppningsvis kommer de afghaner som flyr, en dag att kunna återvända till sitt land och återfå sin friheter, säger Andalusiens regionpresident enligt nyhetsbyrån Europa Press.

USA planerar att överföra upp till 4.000 afghanska flyktingar till de två andalusiska baserna efter det avtal som gjorts med Spanien. De som anländer har samarbetat med USA, liksom deras släktingar som också får möjlighet att komma.