Málagaprovinsen registrerade 299 fall där personer tvingades lämna sina hem. 

De flesta berodde på att de inte betalat hyran. 

Under årets första kvartal genomfördes 299 vräkningar i Málaga. Av dem berodde 227 fall på utebliven hyra och 44 var på grund av att personerna inte betalade sina bostadslån. De resterande 28 berodde på andra faktorer. 

En klar majoritet av dem som vräks från sina hem är hyresgäster. Detta gäller i Málaga och i hela landet. I Málaga utgör de 76 procent av totalen och på nationell nivå är samma siffra 73 procent. 

Annons

Med de 299 fallen är Málaga den andalusiska provinsen med klart flest vräkningar hittills i år. Sevilla kommer på andra plats med 179. Sett till hela landet kommer Málaga på sjätte plats. Flest fall förekom i Barcelona med 1 330. 

Ser man till endast hyresgäster hamnade Málaga på femte plats men om man tittar på de som blev av med sina hem på grund av utebliven betalning av bolån ligger provinsen elva. 

Även om räntorna har ökat betydligt och gjort bolånen avsevärt dyrare den senaste tiden är det alltså betydligt mer riskabelt att vara hyresgäst i Spanien. Hyresgäster lever i regel med större ekonomisk sårbarhet än de som äger sina bostäder och även hyrorna har ökat mycket. Under det senaste året har det blivit i genomsnitt 13 procent dyrare hyror i Málaga. Det gör provinsen till den femte dyraste i landet, efter Balearerna, Barcelona, Madrid och Guipúzcoa.

Antalet vräkningar har dock blivit färre. Jämfört med samma period i fjol har de minskat med 20,5 procent i provinsen. Detta betyder att Málaga går emot utveckling i resten av landet. På nationell nivå ökade siffran med 13 procent.