Om Spaniens minoritetsregering inte får stöd för budgeten i kongressen väntar troligtvis ett nyval till våren. Redan nu nämns den 28 april som trolig tidpunkt för allmänt val. Även den 14 april liksom 26 maj har nämnts som möjliga datum.

Kan det bli supersöndag den 26 maj? Då hålls både EU-val och lokalval. Det finns uppgifter som cirkulerar att ett allmänt val kan läggas samma dag även om det mest troliga blir att det valet hålls vid en annan tidpunkt, exempelvis 28 april.

Om ingen överraskning presenteras i sista minuten så väntar ett nej i kongressen till statsbudgeten (Presupuestos Generales del Estado). Då pekar det mesta på att den socialistiska regeringschefen Pedro Sánchez tvingas utlysa nyval. Läget bedöms som mycket komplicerat.

Hur de katalanska självständighetspartierna resonerar och tänker kommer att avgöra om Pedro Sánchez får ytterligare mandat som regeringschef. I dagsläget har landet den svagaste regeringen sedan demokratin infördes. PSOE-regeringen har bara 84 mandat i kongressen.

Annons

Regeringsunderlaget motsvarar inte opinionsläget i landet. De senaste undersökningarna tyder på att högerblocket skulle vinna om det hölls allmänna val idag.

Det kan göra att de katalanska självständighetspartierna tvingas släppa fram Pedro Sánchez budget. Med nyval och högerregering väntar tuffare tider för Kataloniens separatister.