Bloomington (USA), Phuket (Thailand), Belgrad (Serbien), San Carlos de Bariloche (Argentina) eller Málaga. Den 20 och 21 juni håller Bureau International des Expositions sin 172:a generalförsamling där 179 länder och stater ska ta beslut om vilken som får arrangera världsutställningen Expo 2027.

Bureau International des Expositions i Paris är en mellanstatlig organisation som övervakar internationella utställningar, kända som Expo eller Världsutställningar. BIE grundades i Paris 22 november 1928.

Efter ett antal röstomgångar får vi veta den 21 juni om Costa del Sol och Málaga får världsutställningen 2027 med sitt tema: The urban era: Towards the sustainable city.

Det börjar med en sluten omröstning där varje land eller stat röstar på en av kandidaterna. Eftersom det finns fler än två kandidater krävs två tredjedelars majoritet för att en kandidat ska väljas i den första omgången.

Annons

Om inte stryks den kandidat som får minst antal röster. Det upprepas tills endast två kandidater återstår. Den av de två som går till en ”final” vinner och får arrangera Expo 2027.

Då får vi veta om lobbyarbete som Spaniens regering utfört under de senaste månaderna i samarbete med Málaga kommunfullmäktige har burit frukt.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har spanska utrikesdepartementet intensifierar sina diplomatiska kontakter för att söka stöd för Expo 2027 i Málaga. Utrikesministern José Manuel Albares har presenterat Spanien och Málagas kandidatur i 14 länder däribland Sverige.

Expoområdet i Málaga planeras att byggas i stadsdelen Buenavista och området blir ett ringformat komplex som ritas av Arup Group Limited med 37 länder representerade.

Arup Group Limited medverkade för mer än 20 år sedan när Palacio de los Condes de Buenavista skulle byggas om till Picassomuseet.

Uppdraget som den kända ingenjörsfirman har fått kommer från det kommunala bolaget Promálaga med en budget på 2.179.815 euro varav kommunfullmäktige betalar 25 procent i ett första utkast till design av ”ringen” med paviljonger. De återstående 75 procenten genomförs om Málaga väljs ut.

Om inte Málaga tilldelas Expo 2027 kommer det att byggas en större modern företagspark för digitala nomader på Buenavista-området.

Málaga har fram till nu arrangerat två presentationer av sin kandidatur inför Bureau International des Expositions i Paris tillsammans med sina konkurrenter. Den senaste var i november då även tennisspelaren Rafael Nadal och skådespelaren Antonio Banderas medverkade.

Spanien har tidigare arrangerat sex världsutställningar. 1888 (Barcelona), 1908 (Zaragoza), 1929 (Barcelona och Sevilla), 1992 (Sevilla) och 2008 (Zaragoza).