Sedan pandemin startade har över 4.000 utlänningar varav 205 svenskar mantalsskrivet sig i Marbella. Det är i huvudsak européer som har valt att bosätta sig i Marbella och för första gången ligger Storbritannien (1.416) före Marocko på listan över nya mantalsskrivna utlänningar. Det är Diario SUR som på onsdagen berättar om den stora inflyttningen av utlänningar till Marbella under perioden mars 2020 till november 2021. Antalet mantalsskrivna utlänningar i Marbella ökade med 4.101 från 40.745 till 44.846.

Vaccinationskampanjen mot coronaviruset och att allt fler väljer att distansarbete pekas ut som huvudskälen enligt Remedios Bocanegra vid utlänningarnas delegation i Marbella.

För att bli vaccinerad mot covid-19 så krävs det att vara mantalsskriven. I samband med att vaccinationen drog igång inledde kommunen en informationskampanj med budskapet för att bli vaccinerad mot covid är det nödvändigt att du är ”empadronado” det vill säga mantalsskriven.

Mantalsskrivna som inte har den allmänna socialförsäkringen kan kontakta sin närmaste vårdcentral, centro de salud, för att där fylla i ett formulär för att få tillgång till covidvaccin.

Mäklare i Marbella bekräftar bilden av att allt fler utlänningar väljer att flytta till Marbella. Här finns både spanska och utländska skolor och det är endast 40 minuters bilväg från flygplatsen.

Förutom 205 nyinflyttade svenskar rapporteras det om 80 norska medborgare.

Antalet ryska mantalsskrivna medborgare ökar med 454 från 2.228 till 2.682.