Spanien stramar åt sin budget med nästan 9 miljarder euro för att tackla det ökande underskottet.

Spaniens nya borgerliga regering har bekräftat den första omgången av sina nya nedskärningar av totalt 16.2 billioner euros det här året. Regeringen säger att planen kommer göra det möjligt för landet att undvika att bli attackerade ytterligare av de finansiella marknaderna som ingår i euro-samarbetet.

Spaniens underskott var högre än väntat vid årsskiftet och visar en prognos som steg från sex procent till åtta procent. Dessa två procent representerar ett underskott på 20 miljarder euro, och var enligt den spanska premiärministern Soraya Sáenz de Santamaría katalysatorn för dessa tidigare oförutsedda steg. Sáenz de Santamaría tillägger att landet står inför en ”extraordinär och oväntad situation som kommer att tvinga oss att ta extraordinära och oväntade åtgärder.”

Totalt 8.9 biljoner skärs ner från statliga institutioner under 2012. Ministeriet för offentliga arbeten bär bördan med ett snitt av 1.6 billioner euro, följt av utrikes-, industri- och finans ministerier som kommer att förlora en miljard vardera. Faktum är att ingen institution är oberörd. Sysselsättning, hälsa och försvarsministerierna förlorar 485 miljoner, 409 miljoner och 340 miljoner euro. Majoriteten av nedskärningarna kommer att presenteras i den nya budgeten i mars.

Annons

Förra fredagen bekräftades ett lönestopp samt en förlängning av arbetsveckan från 35 timmar till 37.5 timmar för spanska tjänstemän. Detta gäller på obestämd tid men kommer inte att drabba vårdsektorn, utbildning, militären och statens säkerhet.

Minimilönen har också varit fryst för första gången sedan starten. Den kommer att ligga kvar på 641,40 euro. Pensionerna kommer dock att öka med en procent.

Andra oväntade åtgärder inkluderar att avbryta planerna på att förlänga pappa-ledigheten från två veckor till fyra veckor fram till 2013.

Regeringen planerar också att inkomstskatten kommer att höjas. Den som tjänar under 16.000 euro ska betala 0.75 procent mer per år. De som tjänar mer an 300.000 euro kommer att krävas att betala sju procent mer inkomstskatt. Sáenz de Santamaría beskriver steget som rättvist.