När det senast var regionalval i Katalonien blev vänsterrevolutionära CUP vågmästarparti. Ett av kraven för att stödja separatisterna i koalitionen Junts pel Sí där bland annat högerpartiet CDC och republikanska ERC ingår var att en folkomröstning om Kataloniens självständighet skulle utlysas. Det är där vi är idag och varför en illegal folkomröstning är planerad till 1 oktober.

Det första kravet som CUP (La Candidatura de Unidad Popular) reste var att något samarbete kan inte förekomma så länge Artur Mas är president. Kopplingarna till den korruptionsanklagade familjen Pujol ansågs vara alltför påfrestande. Mas kopplades samman med en korruptionskultur i Katalonien.

Därför fick Artur Mas ta sin Mats ur skolan efter stenhårda förhandlingar, efter flera tillfällen vägrat att träda tillbaka för att i stället släppa fram någon annan kandidat från koalitionen Junts pel Sí (Tillsammans för ja).

Till slut enades det katalanska parlamentet i januari 2016 att installera Carles Puigdemont, 53, borgmästare i Girona och CDC-medlem, som ny regionpresident. Och det lilla extrem-marxistiska och nationalistiska CUP gav det nödvändiga stödet vid förtroendeomröstningen i parlamentet.

Annons

Därefter inleddes en 18 månader lång process som ska utmynna i att Katalonien bryter sig loss från Spanien i oktober 2017. Här bränner vänsterradikala CUP flaggor