I början av 2019 väntas den rättegång starta där totalt 18 katalanska separatister står åtalade för uppror, förskingring och olydnad. Flera av de åtalade riskerar fängelsestraff på upp emot 25 års fängelse.

Nedräkningen till rättegången mot huvudpersonerna som står bakom den illegala självständighetsprocessen i Katalonien har börjat. Högsta domstolen har meddelat att utredningen som leds av domaren Pablo Llarena är avslutad och att 18 separatister står åtalade i den rättegång som väntas starta i början på 2019.

Utöver dessa 18 finns det ytterligare sju däribland den avsatte regionale presidenten Carles Puigdemont. Dessa kan inte ställas inför rätta eftersom de befinner i landsflykt.

De som riskerar att dömas till de längsta straffen är den tidigare expresidenten Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, den tidigare talmannen Carme Forcadell och de två ledarna i pro-katalanska Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, och Asamblea Nacional Catana (ANC), Jordi Sànchez. Samtliga dessa åtalas för uppror och förskingring av allmänna medel.

Annons

De övriga som åtalas för förskingring och olydnad är Carles Mundó, Santi Vila, Meritxell Borràs, Lluis María Corominas, Lluis Guinó, Anna Isabel Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet och Mireia Boya.