Inte mindre än 16 personer däribland tidigare borgmästare och kommunala tjänstemän med ansvar för vattenrening i Nerja, Coín och Alhaurín el Grande undersöks i nuläget för att ha gjort sig skyldiga till miljöbrott. Det är miljöorganisationen Ecologistas en Acción Andalucía som 2017 gjorde en anmälan om ”allvarliga oegentligheter” när det gäller behandling av avloppsvatten.

Just nu pågår en undersökning som har fått namnet ”Vastum” och som granskar totalt tre fall på Costa del Sol där orenat avloppsvatten har släppts ut i hav eller i floder eller mindre vattendrag.

Det är miljöskyddsavdelningen Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) inom Guardia Civil som i dagsläget undersöker totalt 16 personer i Nerja och Coín misstänkta för miljöbrott skriver Diario SUR på onsdagen.

Några av de som undersöks är Coíns två senaste borgmästare, socialisten Gabriel Clavijo och Fernando Fernández-Tapias. Även tidigare och nuvarande borgmästare i Nerja som Rosa María Arrabal (PSOE) och José Alberto Armijo (PP) undersöks för miljöbrott.

Annons

Totalt är det tre fall av miljöbrott som undersöks. Det gäller orenat avloppsvatten från industrikvarter i Coín som har släppts ut i río Pereila. I Nerja har avloppsvatten släppts ut orenat i havet i jämnhöjd med Burriana och Torrecilla. Även i Alhaurín el Grande och oegentligheter förekommit.

Enligt Ecologistas en Acción Andalucía utgör dessa händelser direkta ”attacker” på miljön som förstör flora och fauna.

Miljöorganisationen granskar i huvudsak kommuner med en befolkning på över 15.000 invånare som misstänks gå emot mot bestämmelser som säger att de är tvungna att ha vattenreningsverk sedan 2001.