155 jihadister sitter i nuläget i spanska fängelser. Ytterligare 111 islamister sitter i spanska fängelser för andra brott än kopplingar till terrorism. Totalt är det alltså 226 personer varav hälften är dömda eller åtalade i avvaktan på rättegång. De flesta är misstänkta för att ha samröre eller ingå i en grupp som har samband med islamisk terrorism.

Jämfört med första veckan i oktober ifjol är antalet jihadister och islamister som sitter frihetsberövade i Spanien i år 55 procent fler. Dagstidningen ABC skriver att ökningen beror på ett utökat polisärt arbete som grundar sig på den strängare lagstiftningen som kom i juli 2015. Den nya lagen gör att myndigheterna kan stoppa kedjan av radikalisering mycket tidigt.

Den senaste statstiken visar också att det finns en inhemsk jihadism i Spanien. Av de som sitter frihetsberövade i spanska anstalter är 52 marockanska medborgare och 48 år spanska medborgare.

Internerna sitter i olika fängelser, separerade från varandra då det finns en uppenbar risk att de kan planera attentat. Deras kommunikation kontrolleras liksom besökare och övriga relationer.

Annons

Fanatism för radikal tolkning av islamism har vuxit vilket gör att experter varnar för en av de faktorer som har underlättat utvecklingen av att värva proselyter nämligen ”tolerans och släpphänthet” som kopplas samman med ”flexibla tolkningar av religionsfrihet” skriver tidningen.