Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2022-05-12

EU slopar kravet på munskydd på flyg inom EU – Spanien fortsätter...

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2022-05-12

EU slopar kravet på munskydd på flyg och flygplatser inom EU från måndagen den 16 maj. Det meddelar den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA (Agencia de Seguridad Aérea de la Unión Europea) och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC (Centro Europeo para la Prevención y el Control de Enfermedades).

De båda myndigheterna rekommenderar att det obligatoriska munskyddskravet på flyg och flygplatser inom EU upphör. Men de rekommenderar att utsatta resenärer och riskgrupper fortsätter att använda FPP2.

Men för spanska passagerare från sex år gäller munskyddskravet på flyg i fortsättningen trots att EU i går kom med beskedet att kravet upphör.

- Europa säger att användningen av munskydd på flyg ska anpassas till nationella bestämmelser och i Spanien har vi nyligen beslutat att det förblir obligatoriskt på flyg, säger landets hälsovårdsminister Carolina Darias.

I Spanien är munskydd sedan den 20 april inte längre obligatorisk på flygplatser. Men ombord på flyg fortsätter det.Hur det kommer att tillämpas för inresande respektive utresande till/från Spanien från måndag återstår att se...

- Från och med nästa vecka kommer munskydd inte längre att vara ett krav för flygresor, vilket går i linje med de förändrade regler som nationella myndigheter runtom i Europa genomfört gällande kollektivtrafik", säger Easa-chefen Patrick Ky i ett pressmeddelande.

Man understryker samtidigt att munskydd är "ett av de bästa skydden mot spridningen av covid-19" och uppmanar även fortsättningsvis resenärer att hålla avstånd inomhus.

Dessutom påpekar Easa att rekommendationerna kan variera mellan olika flygbolag och att man bör bära munskydd vid flygningar till eller från platser där dessa skydd fortfarande krävs.

- För flygpassagerare och besättningar är detta ett stort steg framåt för att normalisera flygresor, säger Patrick Ky.

Enligt Spaniens officiella bulletin i april kan flygpassagerare som vägrar att bära munskydd nekas ombordstigning.

För närvarande fortsätter flygbolag som Iberia och Ryanair med munskyddskravet ombord. Norwegian Airlines hävde kravet 4 april.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med passagerare som rest med Norwegian till och från Spanien. De bekräftar att kravet med munskydd har upphört.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255