Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2022-01-05

Vi kommer alla att bli smittade

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2022-01-05

Spanien har nått milstolpen att 90 procent av befolkningen från 12 år är fullt vaccinerade. Men enligt immunologen och forskaren Margarita de Val är det fortfarande inte möjligt att tala om konventionell gruppimmunitet.

Häromdagen talade den spanske regeringschefen Pedro Sánchez om en ”kollektiv framgång” med 90 procent (90,3 procent i måndags, red. anm.) av befolkningen fullt vaccinerad.

38 miljoner
- 38 miljoner spanska män och kvinnor har tillräckligt med skydd för att möta de allvarligaste konsekvenserna av sjukdomen covid-19, sa Sánchez.

Dessutom kan vi lägga till kampanjer med påfyllnadsdoser och vaccination för minderåriga.

Margarita de Val som är expert på virala infektionssjukdomar vid Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) i Madrid säger i en intervju för Business Insider España att vi inte kommer att utrota viruset med vacciner. Å andra sidan bidrar vaccin och naturliga infektioner då befolkningen exponerats av viruset till ett visst skydd.

Tack vare den höga vaccinationsgraden i Spanien är det nu färre som blir allvarligt sjuka jämfört med tidigare. Trots ankomsten av den nya omikronvarianten, kylan och helgfiranden som orsakat nya smittovågor.

Nyckelfaktor
Att Spanien trots storleken som land lyckats vaccinera mellan 98 och 100 procent av befolkningen över 60 år pekas ut som en nyckelfaktor.

- Det är en grupp som är nyckeln till att analysera den epidemiologiska situationen. De som lider mest, som avlider eller fyller intensivvårdsavdelningar och sjukhus genererar mest problem för resten av samhället med försämrad ekonomi då restriktioner måste införas, säger Margarita de Val.

Enligt Margarita de Val kan vi ännu inte tala om en konventionell gruppimmunitet. Vaccinerna stoppar inte överföringen av virus eller av smittan och de förhindrar inte immuniserade personer från att utveckla asymtomatiskt fall. 

- En gruppimmunitet är när vaccinerade människor är som sköldar, det vill säga de varken blir smittade eller smittar andra.

Leva med viruset
I media rapporteras det om allt fler länder som väljer att leva med viruset. Att förhindra en topp av allvarligt sjuka samtidigt som ekonomin hålls öppen.

Läs mer: Moreno vill ha mindre snack om smitta

Förr eller senare kommer vi alla att bli smittade. Det beskrivs som ”oundvikligt” och vi ser det redan ske med en omfattande smittspridning.

- Vi kommer alla att bli smittade. Vi kommer inte att kunna utrota viruset med vacciner. Viruset fortsätter att cirkulera precis som andra virus.

- Jag tror att viruset kommer att finnas kvar som ännu ett luftvägsvirus trots den vaccinerade befolkning. Varje år blir det en prövning för de svagaste människorna, precis som fallet är med den vanliga influensan, säger Margarita del Val. 

Virologen Margarita del Val säger också i en intervju för nyhetsbyrån Europa Press att det obligatoriska kravet med täckta andningsorgan utomhus, det gör varken till eller ifrån. Det hjälper lite och dess bidrag är till minimal hjälp.

Det är i huvudsak inomhus som smiddspridningen sker.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255