Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2022-01-05

Moreno vill ha mindre snack om smitta

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2022-01-05

För att undvika samhällskollaps när anställda tvingas vara borta från sina arbeten i flera veckor så vill Andalusien korta isoleringstiden för smittade. Länder som Frankrike, Storbritannien, Schweiz och Italien lättar upp kraven på isolering för smittade och människor som haft kontakt med viruset.

Omikronvariatens sjukdomsförlopp verkar ge mildare symtom. Sjukhusinläggningar och vårdtrycket är inte lika allvarlig som under vårvintern 2021.

Högsta incidensen
Samtidigt sätts det nya rekord i smittspridning. Trots införda restriktioner från julhelgen med obligatoriskt täckta andningsorgan även utomhus redovisade Spanien på tisdagen det högsta incidenstalet i Europa.

Läs mer: Vi kommer alla att bli smittade

Storbritannien har tidigare redovisat högre (2.326) men på tisdagen låg incidensen i Spanien på 2.434 fall per 100.000 invånare. Därefter kommer Frankrike (1.693), Belgien (825) och Tyskland (528) enligt siffror från hälsovårdsmyndigheterna som Diario SUR hänvisar till.

Efter åldersgrupper ökar incidensen i Spanien bland yngre i åldern 20 till 29 år (3.831) och åldern 30 till 39 år (3.228). 

Förändrade parametrar
Det finns en oro för att samhällen stannar upp när alltfler sätts i isolering.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno vill se förändrade parametrar vid analyser av pandemins utveckling. Mindre snack om antalet smittade för att i stället lägga koncentrationen på utvecklingen av sjukhusinläggningar och patienter som får intensivvård.

Han vill även öppna en debatt som gör det möjligt att utvärdera utvecklingen ur en hälsovetenskaplig och teknisk synvinkel. Moreno vill även korta isoleringstiden för asymtomatiska och smittade med milda symtom eftersom produktionen vid verksamheter och företag blockeras.

Mildare
Den nuvarande vågen har det ingenting att göra med de tidigare smittvågorna. Även om Omikronvarianten är mer smittsam så är den mildare och har en lägre nivå av klinisk incidens än tidigare virusvarianter.

- Även om antalet smittade är oroande betyder inte det att de drabbade blir tvungna att uppsöka sjukhusvård. Den ger mildare symtom helt enkelt, säger Juanma Moreno. 

Han tillägger att det inte får bli tal om några politiskt beslut utan att de beslut som tas ska grunda sig på hälsovetenskapliga analyser från experter.

Flera stora studier visar att vaccinerade får helt klart mildare infektioner.

I Sydafrika som drabbades hårt av en stor omikronvåg, så har den nu klingat av. Den enorma smittspridningen visade samtidigt väldigt låg överdödlighet. Liknande uppgifter från Kanada, Skottland och London pekar mot samma sak att omikron är mycket mildare än tidigare virusmutationer. 
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255