Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2021-09-24

La Palma förklaras som katastrofområde

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-09-24

Enligt EU:s satellit Copérnicus har lavaströmmar från vulkanen Cumbre Vieja täckt ett 180 hektar stort område fram till fredagen. Hela 390 fastigheter är ödelagda och 14 kilometer vägar på La Palma.

De senaste 36 timmarna har ytterligare 14 hektar påverkats av lavan. Enligt Miguel Ángel Morcuende vid kriskommittén Pevolca talas det om en något stabilare situation i området även om nya våldsamma explosioner inträffar och lava fortsatt strömmar ur vulkanen.

En pelare av rök och aska når en höjd av 4,2 kilometer och syns på långt håll.

Men lavaströmmen rör sig betydligt långsammare än tidigare och det är oklart vilken väg den tar och om den kommer att nå havet som tidigare har befarats.

Den spanske regeringschefen Pedro Sánchez sa på fredagen att vid nästa ministermöte som hålls på tisdag kommer det att tas beslut om att området förklaras som katastrofområde.

En särskild rekonstruktionsplan kommer att utarbetas för att återställa området i framtiden.

Regionpresidenten för Kanarieöarna, Ángel Víctor Torres, säger att ett stödpaket på upp till 13 miljoner euro kommer att delas ut till de som drabbats av utbrottet. Sex miljoner av dessa ska gå till nya bostäder.

Vulkanen har totalt nio ”munnar” varav fyra i dagsläget är aktiva. Det sker fortsatt explosioner enligt Instituto Volcanológico de Canarias (Involcán).

Vulkanutbrottet slår hårt mot ön basnäring som är fruktodlingar av främst bananer. Här finns många mindre bananproducenter och tillsammans med övrig fruktnäring står branschen för 50 procent av öns BNP och 30 procent av antalet arbetstillfällen.

Det finns 5.300 jordbrukare och totalt 10.000 familjer inom fruktbranschen och många av dessa befinner sig på ruinens brant ekonomiskt. Ön har cirka 84.000 invånare.

Det är mycket frågor om flygsäkerheten just nu i området kring Kanarieöarna. Många minns vulkanutbrottet på Island för en del år sedan som stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa. Aska och partiklar från vulkaner går illa åt flygmotorer.

Binter (bilden) som flyger regionalt mellan öarna meddelade på fredagseftermiddagen att de tillfälligt avbryter trafiken till och från La Palma på grund av askan. Även de övriga flygbolagen som Iberia och Canaryfly som flyger mellan öarna ställer in trafiken tillfälligt. 

Flygstoppet fortsätter tills förhållandena förbättras, allt för att garanterar säkerheten. För närvarande finns det ingen prognos om när flygtrafiken kan återupptas, skriver flygbolaget Binter på Twitter.

Det finns inga uppgifter på att flygtrafiken till de övriga öarna påverkas.

Följ utvecklingen via hashtag #erupcionlapalma
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255