Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2021-09-20

Tusentals evakuerade vid vulkanutbrott på La Palma

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-09-20

1.075 grader varm är den lavaström som rör sig 700 meter i timmen efter vulkanutbrottet i El Paso på La Palma som inleddes klockan 15.12 lokal tid på söndagen. 6.600 mindre jordskalv under åtta dagar hade förvarnat befolkningen om vad som kunde inträffa. Mellan 17 till 20 miljoner kubikmeter magma har pressat på underifrån.

På söndagseftermiddagen hördes flera ”explosioner” i området när magma, gas och het lava började strömma ut. Totalt rapporteras det om åtta ”munnar”, öppningar i marken varifrån svart rök och glödhet lava kommer.

Röken innehåller svaveldioxid vilket gör att det är farligt att vara i närheten. Hittills beräknas utsläppen till 21.800 ton svaveldioxid. 

- Vulkanen för ett väldigt oväsen. Det låter som tjugo stridsflygplan som lyfter, det är extremt högt ljud, helt otroligt, säger Jonás Pérez, en lokal reseledare, till brittiska kanalen BBC.

Vulkanutbrottet har i skrivande stund inte orsakat några personskador. Men cirka hundra bostäder är drabbade, säger presidenten för Cabildo de La Palma, Mariano Hernández, i en intervju och tillägger:
- Lavan äter bokstavligen hus!

400 militärer och gendarmer ur Guardia Civil är utplacerade för att bevaka området.

Fram till måndag eftermiddag hade nästan 5.500 invånare i Las Manchas (Las Manchas de Abajo, Jedey, San Nicolás och El Paraíso), El Paso, Los llanos de Aridane, El Charco (Fuencaliente), La Bombilla (Los llanos de Aridane och Tazacorte), Remo samt Puerto Naos (Los Llanos de Aridane) evakuerats uppger larmtjänsten 112 på Kanarieöarna.

Hittills har det bara rapporterats om materiella skador i området El Paraíso varifrån 350 personer har evakuerats härifrån. Det är bostäder på högre höjd som har drabbats. Om lavaströmmen väljer att gå vägen norr om Montaña Rajada kommer intre så många bostäder att påverkas.

Enligt den regionala tv-kanalen RTVC kommer lavaströmmen att nå Atlanten och stranden Playa Nueva i Los Guirres framåt klockan 20 måndag kväll.

Öns myndigheter säger på måndagen att det inte är behov av att evakuera fler. De tillägger att utbrottet hittills har påverkat cirka 100 bostäder.

Svenska Magasinet var under söndagen i kontakt med UD:s pressjour som meddelar: ”Vi har i nuläget inga uppgifter om svenskar som befinner sig på La Palma” säger Sibel Missouri, Presskommunikatör på UD:s presstjänst i en skriven e-post.

Som vi berättade på Twitterkontot @SvenskaMagasinet under söndagen har myndigheterna infört beredskapsplan röd nivå, den högsta, på La Palma med anledning av vulkanutbrottet. 

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez som skulle rest till USA för att närvara vid FN:s generalförsamling har skjutit upp resan. Han befinner sig på La Palma och har tillsammans med Kanarieöarnas regionpresident Ángel Víctor Torres besökt flera av de evakuerade.

Det har tidigare kommit uppgifter om att luftrummet ovanför La Palma skulle stängas. Men det är fortsatt öppet. Spanska luftfartsverket Aena rekommenderar att inga flyg bör landa på La Palma i nuläget. I slutändan är det flygbolagen själva som avgör om de väljer det.

Forskare förväntar att utbrottet kommer att hålla på i flera veckor.

Följ utvecklingen via hashtag #VigilanciaLaPalma och #ErupcionLaPalma

Läs tidigare artikel: Boende förbereder sig på att vulkan kan vakna på La Palma
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255