Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2021-09-16

Utredare granskar tidigare bränder vid marijuanaplantager

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-09-16

Medan ett 70-tal brandmän fortsätter med eftersläckningsarbetet i Sierra Bermeja på västra Costa del Sol fortsätter utredningen med att klarlägga omständigheterna kring branden. Den specialiserade avdelningen naturskydd hos Guardia Civil, Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza) tillsammans med brandtekniker gör rekonstruktioner av branden (bilden).

När, vem och varför. Det är frågor som utredarna försöker hitta svaren på. Det som i dagsläget också studerar är tidigare bränder i området. Både i maj och juli kom det in rapporter om bränder i Sierra Bermeja.

Den i maj var på lite mer än tre hektar. Den andra i juli var större, 350 hektar. Guardia Civil utgår ifrån att det var spåren efter marijuanaplantager som skulle sopas igen. Vegetationen i Sierra Bermeja fungerar perfekt som kamouflage och inte ens drönare upptäcker plantagen.
 
Det är klarlagt att branden var anlagd. Från början var det två mindre anlagda bränder med bara någon kilometers mellanrum i Genalguacil.

Den ena branden uppstod i Garapalillos. Den andra branden uppstod märkligt nog bara några meter från en vattendamm varifrån brandmyndigheten Infoca hämtar vatten för att släcka bränder.

Båda platserna ligger nära vägen som förbinder Genalguacil med Estepona, skriver Diario SUR.

Efter mörkrets inbrott på onsdagskvällen den 8 september rådde de perfekta förutsättningarna för att orsaka en storbrand. Det var vindbyar på upp till 45 kilometer i timmen, över 30 grader varmt och låg luftfuktighet.

Utredarna lutar sig också mot tidigare fall och statistik för att ringa in eventuellt misstänkta personer. Enligt den senaste tillgängliga statistiken över bränder för 2019 var 46 procent anlagda.

7,11 procent av en person med beteendestörning, en så kallad pyroman. I 16,15 procent av fallen rörde det sig om ”hämnd, skadegörelse eller skada på tredje part”.

Totalt under 2019 utreddes 513 personer för bränder varav 31 personer greps. Under det året rapporterades 10.883 händelser kopplade till brand i Spanien.

- Vi måste vara medvetna om att det är mycket svårt att hitta den skyldige. Samtidigt som det är ett av de enklaste brotten att begå, är risken att bli straffad låg, säger miljöåklagaren Fernando Benítez i Málaga till Diario SUR.

(Foto: Twitter @AAMM_And)

Följ utvecklingen under hashtag #IFJubrique
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255