Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-08-30

Spanien undantagna från reseavrådan

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-08-30

Även om svenska UD förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till de flesta av världens länder till och med den 15 oktober så är Spanien undantagna från avrådan. Det är ett beslut som Utrikesdepartementet tidigare har tagit och som står fast.

Även om pandemin inte är över är det fler länder som öppnar upp och häver coranarestriktioner.

Danmark
I förra veckan meddelade Danmarks hälsomyndighet att från och med den 10 september betraktas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark och alla restriktioner kommer därmed att upphöra.

Landets hälsominister Magnus Heunicke säger att vaccinationsgraden är rekordhög och epidemin under kontroll. Fyra av fem danskar från tolv år och uppåt är färdigvaccinerade och det gör att Danmark relativt sett har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

Sverige
I Sverige är cirka 6,6 miljoner personer i befolkningen över 18 år vaccinerade med minst en dos och 5,1 miljoner personer med två doser.

Omvärldsläget är fortfarande osäkert och snabbt föränderligt och av den anledningen har därför svenska UD beslutat att förlänga den breda reseavrådan för icke-nödvändiga resor till och med den 15 oktober 2021. Spanien liksom flera andra länder (se nedan) är undantagna från det beslutet.

Även för länder dit UD inte avråder från resor som exempelvis Spanien vilar ett stort ansvar på den enskilde resenären. UD uppmanar alla svenska resenärer att noga läsa på inför resan, att följa lokala regler och att planera sin hemresa i förväg.

Folkhälsomyndigheten påminner fortsatt om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet. Det finns en rekommendation om att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten till Sverige.

Enligt den svenska regeringen förbereder UD en övergång, så snart det är möjligt, till en ordning där pandemirelaterade avrådansbeslut endast behålls för särskilt utsatta länder/områden.

För svenska resenärer till Spanien gäller antingen EU:s vaccinpass eller covidtest:

Antingen komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa.

Eller negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa)

Eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Det gäller för resenärer från 12 år.

Observera att hälsodeklarationen som du hittar här är obligatorisk för alla inresande till Spanien tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien.

Transitresor (via Köpenhamns flygplats)
Du får resa genom Danmark. Vid en transit-resa krävs dokumentation för bosättnings- eller hemland, så som ett registreringsintyg och/eller pass. Observera att det kan krävas coronapass eller ett negativt covid-test beroende på kategorisering av den region du reser från.

Följande länder är enligt tidigare beslut fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor: Albanien, Andorra, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Brunei, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Japan, Jordanien, Kanada, Kosovo, Kroatien, Lettland, Libanon, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Qatar, Rumänien, San Marino, Saudiarabien, Schweiz, Serbien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, USA, Vatikanstaten och Österrike, samt Hongkong, Macao och Taiwan.

Bildtext: Enligt den senaste uppdateringen från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ligger Spanien och Sverige på samma risknivå, orange.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255