Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-08-26

Historiskt avtal mellan svensk och spansk ishockey

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-08-26

Mitt i stekheta augusti kommer en svalkande nyhet. Sverige ska vara med och utveckla ishockeyn i Spanien. Från och med den här säsongen kommer ett lag med svenska universitetsspelare att medverka i spanska ishockeyns La Liga, LNHH Loterías.

Laget med namnet Nordic Vikings får Madrid som hemmaplan enligt det avtal som tecknats mellan spanska vintersportförbundet RFEDH (Real Federación Española de Deportes de Hielo) och Svenska Ishockeyförbundet.

Med hjälp av Erasmusstudenter ska det svenska laget stödja utvecklingen av ishockey i Spanien. Avtalet beskrivs som historiskt.

Eftersom Nordic Vikings består av svenska universitetsstudenter som spelar ishockey kan de fortsatt vara aktiva trots utlandsstudier. Samtidigt bidrar de till sportens utveckling i Spanien.

Nordic Vikings startade nyligen upp sin camp i Huddinge. På plats var även tre spelare från Granada samt tre svenska spelare med colombianska rötter.

Det spanska förbundet, RFEDH, där samtliga vinteridrotter är samlade däribland ishockeyn har därför ändrat sina bestämmelser så att utländskt lag kan spela i den inhemska ligan. Regeln säger normalt att lagen får ha högst tre utländska spelare.

Nordic Vikings kan dock inte delta i slutspelet i jakten på mästartiteln. Och de får inte heller delta i spanska cupen.

Projektet med Nordic Vikings har tidigare prövats i Kina 2005 där laget deltog i Asia League Ice Hockey. Den gången bidrog satsningen till ishockeyns utveckling i Kina. Nu hoppas initiativtagarna att något liknande ska hända i Spanien.

Målet är att fler talanger ska lockas till lag i högsta serien i Spanien. PÅ så vis kan lagen fylla på med utländska lovande talanger när dt saknas spelare till en full trupp.

Initiativet ska sedan växa till att omfatta Iberdrola League där damlagen spelar.

Den positiva nyheten inför säsongen 2021-2022 är att ligan med namnet LNHH Lotteries utökas från fem till åtta lag.

Frank González, ordförande för RFEDH, säger:

- Jag är mycket glad att vi har nått en överenskommelse med svenska ishockeyförbundet att Nordic Vikings Madrid spelar i LNHH Lotteries. Att det blir ett framtida incitament för våra klubbar och spelare som kan fortsätta att växa. Jag vill tacka internationella förbundet och SHL för deras stöd som vi känner stor entusiasm för.

Anders Larsson, ordförande för svenska ishockeyförbundet, säger i en kommentar att ”jag är övertygad om att vi kan hjälpa till och föra spansk ishockey framåt de kommande åren”.

Bakom initiativet står Per-Erik ”Perka” Holmström. ”Perka” är president i Nordic Vikings och professor för alla vintersporter i Kina. Nu är nästa mål att bygga upp ishockeyn i Spanien.

- Ishockeyn i Spanien har en potential att växa och landet befinner sig i en liknande situation som Kina 2005. Vi ska skapa intresse för sporten och arbeta tillsammans med spanska förbundet så att ishockeyn kan ta nya steg framåt de kommande åren.

Nytt blir även ett virtuellt projekt som ligan startar tillsammans med La Liga Sport. På lördagar blir det ett slags ”Hockey Night” med innehåll från både SHL och den spanska hockeyligan.

Nordic Vikings Madrid inleder mot de regerande mästarna FC Barcelona hemma i Madrid den 18 september.

Läs tidigare artikel:
Svenska satsningar för att utveckla ishockeyn i Spanien
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255