Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-07-20

Andalusien registrerar incidenstalet 418,5 fall

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-07-20

I Andalusien har inte vårdtrycket ökat särskilt mycket trots den kraftiga smittökningen. 4,8 procent av antalet inlagda vid sjukhusen i Andalusien är covidpatienter och 7,98 procent av dem som får vård på iva. Men senaste två veckorna har det skett en ökning som oroar speciellt i Málagaprovinsen.

På tisdagen rapporteras det att incidenstalet i Andalusien ligger på 418,5 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Det är mer än en fördubbling jämfört med 6 juli då incidensen låg på 202,7 enligt siffror från den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten Consejería de Salud y Familias.

I måndags registrerades 712 covidpatienter vid sjukhusen i Andalusien varav 149 fick iva-vård på UCI (Cuidados Intensivos). Två veckor tidigare var antalet inlagda 524 respektive 188 på iva.

På tisdagen registrerades 858 covidpatienter vid sjukhusen i Andalusien. En ökning med 146 personer på ett dygn vilket är den största ökningen sedan 2 februari.

- 47 procent av de som blev inlagda senaste veckoslutet är under 40 år. Övriga är de som fått en dos vaccin eller två doser vaccin men som ännu inte har blivit immuniserade, säger Andalusiens presidentråd Elías Bendodo.

Läkarfacket SMM (Sindicato Médico de Málaga) i Málaga oroas över situationen i provinsen Málaga där antalet iva-vårdande covidpatienter har tredubblats på fjorton dagar.

- Situationen är särskilt oroande här, säger representanter för SMM.

Deltavarianten av coronaviruset fortsätter att sprida sig snabbt. Sedan två veckor är den vanligast i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Och Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre säger att det är den vanligaste varianten även i Andalusien.

I vissa spanska regioner står deltavarianten för 85 procent av fallen. Valenciaregionen är extra utsatt där 9 av 10 analyserade tester motsvarar den varianten, enligt den senaste rapporten från Hälsovårdsdepartementet.

Att deltavarianten har tagit över beror på att alfavarianten minskat kraftigt. Deltavarianten misstänks också vara omkring 50 procent mer smittsam än alfavarianten.

Även mild covid-19 ger ett gott skydd mot Alfa och Deltavarianten, enligt en ny studie från Danderyds sjukhus, som Svenska Dagbladet hänvisar till. Men vaccination rekommenderas ändå.

Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen ”den indiska varianten”, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).

Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255