Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-06-18

Nytt dammprojekt ska trygga vattenförsörjningen

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-06-18

Det nya dammprojektet Gibralmedina i Cádizprovinsen för 239 miljoner euro ska hjälpa till att trygga vattenförsörjningen på Costa del Sol. Först 2027 skulle reservoaren vara på plats om projektet blir en verklighet.

Vattenförsörjningen på västra och östra Costa del Sol är till och från ett bekymmer. Anledningen är att den nuvarande reservoaren vid río Verde, La Concepción, norr om Marbella är för liten.

I decennier har myndigheterna pratat om att bygga ytterligare en damm uppströms och kapaciteten skulle öka från 61,8 kubikhektar till 180. Det skulle betyda att det blir den största i provinsen före La Viñuela (165,43) öster om Málaga.

I dagsläget är kapaciteten låg i La Concepción (61,8 kubikhektar) varför luckorna måste öppnas så fort det har regnat några dagar.

Mycket vatten går till spillo eftersom det fortsatt saknas förbindelser till reservoarer i Axarquíaområdet öster om Málaga. Det finns planer på att sammankoppla reservoarerna eftersom det faller allt mindre regn på östra delen av kusten.

Förutom vattenreservoaren La Concepción finns det källor i Mijasbergen som bidrar till vattenförsörjningen. Även en avsaltningsanläggning i Marbella som har varit igång i nära tre decennier bidrar med vatten.

När regnovädren drar in västerifrån så faller stora mängder vatten i Cádizprovinsen. Och det vill myndigheterna ta vara på.

Av det skälet är projektet med Gibralmedina intressant. Det tycker även regionregeringen Junta de Andalucía.

Río Guadiaro (bilden) är den enda större floden i västra Andalusien som inte reglerar vattennivåerna med några fördämningar. Projektet med reservoaren Gibralmedina i kommunen Jimena de la Frontera skulle bidra med mer vatten för konsumtion. Dammen skulle få kapaciteten 45 kubikhektar vilket dock är mindre än La Concepción.

Sedan tidigare finns ett avtal mellan provinserna Cádiz och Málaga samt mellan de offentliga vattenbolagen Acosol och Arcgisa att det vatten som inte Cádizprovinsen behöver förs över till Málagaprovinsen.

Acosol i Málaga menar å sin sida att tre andra projekt är nyckeln till att definitivt lösa vattenproblemen. Dels att renovera den hundra kilometer långa vattenledningen mellan Manilva och Torremolinos som läcker.

Andra insatser är modernisering av reningsverken och öka återanvändningen av renat avloppsvatten när behovet är störst på sommaren samt att öka kapaciteten vid avsaltningsanläggningen i Marbella.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255