Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-06-10

Kriminella svenskar dras till Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-06-10

Omkring 800 kriminella har gripits runt om i världen i en större polisinsats som letts av Europol. Tillslaget bygger på information från en chatttjänst kallad Anom som skapats av FBI.

Under operation ”Trojan Shield” har omkring 800 gripits varav 155 personer av svensk polis eller poliser utomlands. Fem personer med kopplingar till Sverige som hade sökts av polisens nationella operativa avdelning (NOA) greps i Spanien.

Bland de gripna svenskarna finns en 42-årig man som pekas ut som ut som toppfigur i Uppsalas undre värld.

Mannen greps i Spanien där han numera är bosatt, skriver Upsala Nya Tidning.

Han häktades i sin frånvaro vid Uppsala tingsrätt i måndags misstänkt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott i Uppsala, Stockholm och Malmö. Vidare är han misstänkt för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor under våren 2021 i Uppsala, uppger SVT Uppsala.

Enligt källor ska mannen ha kopplingar till stadsdelen Gottsunda. Han är en av flera personer från Uppsala med brottsligt förflutet som har slagit sig ner i Spanien. Ytterligare en rad grovt kriminella svenskar har valt att bosätta sig där, skriver tidningen.

Målet med att vara bosatt i Spanien är att öka sina vinster från brott. Med närheten till Marocko och Nordafrika kan de kriminella på egen hand organisera narkotikaleveranser från Sydeuropa genom att kontrollera hela transportkedjan. I en lukrativ fastighetsbransch kan pengar tvättas vita.

Med att vara på plats i Sydeuropa slipper de betala olika mellanled vid smugglingen. Genom upprättade kontaktnät bland knarklangare i exempelvis Uppsala och andra orter i Sverige kan de enkelt få ut narkotikan på marknaden.

Enligt svensk polis har ett stort antal grovt kriminella svenskar, varav flera från Uppsala, slagit sig ner i Spanien där de organiserar narkotikasmuggling.

- De senaste fem åren har en handfull kända kriminella Uppsalabor flyttat till Spanien och Portugal. Det finns misstankar om att en del av dem ägnar sig åt att smuggla narkotika till Sverige, uppger Jörgen Pettersson, chef för polisens underrättelsetjänst i Region Mitt, till Upsala Nya Tidning.

Dagens Nyheter uppger att ett 40-tal personer i svenska kriminella nätverk med anknytning till Spanien väntar på åtal.

Ett ärende är från augusti 2020 då polisen i Katalonien slog till mot ett 20-tal personer från bland annat Sverige som ska ha sysslat med narkotikahandel. Det handlade om extremt våldsamma personer som kopplades till mord, uppgav polisen.

Enligt FBI är huvudpersonen bakom den spräckta meddelandeappen Anom en 37-årig svensk medborgare. Nu jagas svensken, som ska ha fungerat som en ”influencer” för den krypterade tjänsten.

DN uppger att mannen ska vara uppvuxen i Malmö. 2013 dömdes han till sju års fängelse för att ha hanterat två kilo kokain som skulle säljas till drogkonsumenter i Göteborg.

(Foto: Arkivbild Guardia Civil, Polisen)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255