Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-06-04

Fredagsvinet: Vin bättre investering än aktier

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-06-04

Under de senaste 20 åren har intresset för att investera i vin skjutit i höjden. Experter som via auktioner letar vin åt samlare och vinälskare. Men fortsatt är det få spanska vinerna som finns med. Det är något som experterna reagerar på då Spanien har fantastiska viner.

Brist på självförtroende och mod, pekas ut som orsaker till få spanska viner på auktion.

Säker investering
Enligt bedömare i branschen är det bättre att investera i vin än att köpa aktier på Dow Jones.

Om du investerade 100 dollar i ett vin 1952 så kostar vinet numera 420.000 dollar. 100 investerade dollar på börsen skulle idag vara värda 100.000 dollar.

Även under covid-19-pandemin har vin varit en säkrare investering än aktier på Dow Jones och Nikkei. Index över vininvesteringar har backat endast 2 procent medan Dow Jones och Nikkei har fallit 19 respektive 27 procent.

Bordeaux
Så vilka viner dras samlarna till? Jo, självklart Bordeaux. De spanska viner som räknas som samlarobjekt är nämligen få.

I förra veckan arrangerades Madrid Fusión. Vin som investering var ett av samtalsämnena. 2019 omsatte verksamheten 800 miljoner euro. Några rejäla inköp gjordes.

En Romanee-Conti från 1945 som det bara producerades 600 flaskor av gick för över en halv miljon euro vid en auktion Sothebys. Det var sjutton gånger mer än vad de hade förväntat sig.

Måste våga
Vid auktioner lyser ofta de spanska vinerna med sin frånvaro. 

Spanien har en nivå, men de måste våga, synas och marknadsföras. Här finns ”terroir” som är en märklig sammansättning av jordmån, läge, klimat och druva. Men de saknar självförtroende och mod att vara en stormakt i vinvärlden, enligt bedömare.

Jag läser en intervju i Diario SUR med fransmannen François Passaga som är ägare till Fap Grand Cru och som har stor kännedom om historiska spanska viner.

Det är få spanska viner som finns med vid vinauktioner. 58 procent av de spanska viner som säljs vid Sotheby's är klassikern Vega Sicilia. Och det finns bara tolv spanska märken av totalt 5.000 vinproducenter i Spanien som finns på vinauktion totalt.

Nya generationen
Hoppet står nu till Spaniens nya generation av vinproducenter som gör fantastiska viner. Det är dags att kavla upp ärmarna, höja tonen, synas och höras i vinvärlden.

Så är det då lönsamt att satsa på en vininvestering? I regel ligger lönsamheten på mellan 5 till 12 procent. Du kan köpa ett bordeauxvin och få 12 procents avkastning på bara några år.

Antalet nya och små auktionsfirmor växer också och utmanar giganter som Sotheby's och Christie's.

Fredagens vintips:
Några trevliga buteljer, inte att investera pengar i men väl att dricka. Trevlig helg!

Ultimos Sueños Tempranillo Reserva
Producerat vid Bodegas Cezar och hos Rickard Enkvist. Drömvinet eller ”Full body wine”. Ett fylligt vin med kropp, fatkaraktär och balans. Bra syra, smakrikt, varma mogna tanniner och ett kryddigt avslut. Och det är bara att lyfta på hatten. Nyligen blev det prisbelönt med guldmedaljen vid Premio Mezquita 2021. Pris: 16 euro.

Perica Viña Olagosa Crianza 2017 på Tempranillo, Garnacha och Mazuelo från Bodegas Perica i La Rioja. Ett bra prisvärt Riojavin för 8 euro. Fruktigt och viss eksmak med nyanser av vanilj. Den som gillar Rioja blir inte besviken. Den vinresa som Svenska Magasinet arrangerar tillsammans med den auktoriserade guiden Siv Ling i höst har som mål att besöka Perica.

Elias Mora 2017 Crianza på Tinta de Toro från Bodega EliasMora i vindistriktet Toro som alltid producerar högklassiga välsmakande viner nyanser av choklad och cederträ, bra syra, ger glädje kring matbordet. 91 poäng hos Guía Peñín. 14,50 euro.

MER OM VIN HITTAR DU HÄR:

Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin

Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt


 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255