Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-05-21

Klart med vaccinpass från 1 juli

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-05-21

Turister som är vaccinerade till 100 procent med doser som godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Världshälsoorganisationen (WHO) kommer inte att beläggas med några restriktioner från den 7 juni. Det berättade den spanska regeringschefen Pedro Sánchez i samband med att han presenterade det digitala vaccinpasset för resor som godkändes på torsdagen av EU.

- Från och med den 7 juni kan turister som har slutfört vaccinationen resa till Spanien oavsett vilket land de kommer från. På så vis kan även turister från USA eller Latinamerika resa till Spanien.

Det var en mycket nöjd regeringschef som framträdde vid den stora turistmässan Fitur i Madrid på fredagen.

Vaccinpass
Igår kom beskedet att EU är överens om digitala vaccinpass som gör det möjligt att resa fritt mellan EU:s länder i sommar. Dagens besked från Pedro Sánchez att Spanien från 7 juni dessutom välkomnar alla som är fullvaccinerade gläder den viktiga turistindustrin.

När det gäller vaccinpasset för covid-19 i EU har det varit en del svårlösta frågor som först måste lösas. Överenskommelsen nåddes efter utdragna förhandlingar.

- Efter en lång dag har vi äntligen nått en överenskommelse, meddelade den spanske ledamoten Juan Fernando López Aguilar när han gav beskedet vid en presskonferens.

Fyra friheterna
För EU som bygger på de fyra friheterna; tjänster, kapital, varor och människor är överenskommelsen om digitala vaccinpass ett viktigt steg mot att återstarta den fria rörligheten så säkert som möjligt samtidigt som det ger en klarhet och bestämdhet för medborgarna.

”Covid-19-certifikatet” som det heter ska lanseras i slutet av juni och fungera från den 1 juli. Det ska innehålla uppgifter om EU-resenärers vaccinationsstatus, om man har haft covid-19 tidigare och om man har antikroppar.

Det finns en klausul i överenskommelsen. Att enskilda medlemsländer kan införa reserestriktioner och även kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras.

”Covid-19-certifikatet” ska kunna fås både digitalt och på papper, och vara gratis.

Enligt överenskommelsen skjuter EU också till 100 miljoner euro för att hålla ner priserna på PCR-tester.

Från 24 maj
Spanien publicerade på fredagen den officiella bulletinen där det framkommer att från måndag den 24 maj kan turister från Storbritannien, Nordirland, Australien, Israel, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea, Thailand, Kina, Macao och Hongkong resa till Spanien utan att behöva göra PCR-test.

Det gäller även för EU-resenärer som kommer från säkra områden.

Däremot gäller fortsatt ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test för resenärer som kommer från områden med färgerna orange, röda eller mörk färg där smittrisken bedöms vara stor. Det baseras på Europeiska smittskyddscentret ECDC:s bedömningar.

Det gäller exempelvis resenärer från Sverige som måste visa negativt PCR-test.

Från den 7 juni kan fullvaccinerade svenskar resa till Spanien utan att behöva göra PCR-test (läs mer här).

- Det är en glad nyhet för oss alla och inte minst för turistsektorn efter alla månader vi upplevt, sa Sánchez när han framträdde vid turistmyndigheten Turespaña utställning vid Fitur.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255