Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-05-11

Gaelisk fotboll växer i Marbella

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-05-11

Har du upplevt Irlands fartfyllda nationalsport gaelisk fotboll? Klubben Costa Gaels växer och får allt fler medlemmar. Sedan den grundades 2001 har antalet medlemmar nästan tredubblats. För första gången finns även en damsektion samtidigt som den största ökningen av medlemmar är av unga spelare.

Klubben Costa Gaels har nått ut med budskapet att de finns på kusten vilket har gjort att antalet medlemmar ökat. En majoritet av spelarna kommer från Irland, men också från Kuba, Argentina, Sverige, Sydafrika och Spanien, säger Nicholas Christiansen till Svenska Magasinet.

Justin Parks, ordförande för Costa Gaels, säger i ett pressmeddelande att Gaelisk fotboll är en rolig fartfylld sport som lockar folk med olika bakgrund. Spelarna fattar snabbt tycke för sporten eftersom den är fysisk men samtidigt mindre våldsam än rugby.

Till helgen har du möjlighet att lära känna Gaelisk fotboll då en turnering arrangeras på kusten med lag från Sevilla, Gibraltar och Málaga.

- På lördag kommer vi arrangeras en ”fleadh,” en slags irländsk festival som kretsar kring lagsporten. Det är som en turnering med musik där både vuxna på både herr som damsidan deltar liksom barn. Alla är välkomna att besöka oss Turneringen startar på lördag klockan 14, säger Justin Parks.

Turneringen spelas på Marbella Rugby Club som du hittar vid calle de los Cipreses nära Autovía del Mediterráneo/A-7 km 180, öster om Marbella.

Gaelisk fotboll är Irlands nationalsport med anor från 1500-talet. Spelet utövas mellan två lag med femton spelare vardera. Spelarna får passa bollen med händerna, men inte kasta den. För vart fjärde steg som spelaren tar måste bollen studsa mot marken eller sparkas med foten, men samma rörelse får inte upprepas två gånger på följd.

Bollen måste tas upp från marken med hjälp av fötterna. Passningar och skott görs med sparkar eller slag med knuten näve. Ett mål innanför stolparna räknas som tre poäng. Skjuter man ovanför målet men innanför stolparna räknas det som ett poäng. 
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255