Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-05-06

Flera coronarestriktioner hävs

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-05-06

På söndag upphör det nationella nödläget i Spanien. Det betyder också att många coronarestriktioner hävs. Men regionerna kommer att ta olika beslut över vad som gäller. I Andalusien hävs både perimeterkarantänen för regionen liksom utegångsförbudet. Öppettiderna för serveringsställen förlängs till midnatt från söndag.

I Spanien har pandemin inneburit inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter. Nu sneglar regionerna på hur samhället ska öppnas igen.

Regionpresidenten i Andalusien, Juanma Moreno, riktade kritik mot centralregeringen vid en pressträff i Granada. Det är högst oklart vilka rättsliga verktyg regionerna kan använda i fortsättningen att bekämpa covid-19-pandemin.

Juanma Moreno sa på torsdagen att regionregeringen tittar på möjligheten att öppna upp nattlivet från det att nationella nödläget hävs. Klockan 18 på torsdagen träffades regionregeringen med expertkommittén för att komma fram till hur nöjeslivet nattetid kan öppna upp och hur länge.  

Samtidigt är det mycket politik i coronahanteringen. När det nationella nödläget upphör betyder det också konfrontationer mellan centralregeringen och de regionala regeringarna.

Situationen är nu som när det nationella nödläget infördes. Då var flera av regionpolitikerna kritiska till när centralregeringen införde nationellt nödläge på senhösten. Men nu låter det tvärtom.

Det som regionerna kan ta beslut om är öppettiderna för butiker och serveringsställen.

På torsdagskvällen framträdde regionpresidenten Juanma Moreno och berättade att barer och restauranger i Andalusien kan hålla öppet fram till midnatt efter att det nationella nödläget upphört. Diskotek och nattklubbar får hålla öppet till klockan 02.

Det blir även möjligt för upp till tio personer att samlas vid samma bord utomhus. Inomhus gäller åtta personer.

Juanma Moreno meddelar att Andalusien öppnar upp helt i tre faser. 

Enligt folkhälsolagen så tillåts regionerna att vidta nödvändiga åtgärder för att kontrollera smittspridning av sjukdomar. Men i praktiken måste dessa beslut vara godkända av den rättsliga myndigheten. Erfarenheterna visar att domstolarna inte alltid anser att de kriterier som regionala regeringar för fram är lagliga.

Andalusien tänker be om rättslig hjälp med att kunna utlysa perimeterkarantän för kommuner med incidenstal från 1.000 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Detta gäller kommuner med fler än 5.000 invånare. 

Torsdagens siffror visar att incidenstalet för Andalusien ligger på 193,2. Málagaprovinsen ligger på 127,6 medan Granadaprovinsen ligger högst av regionens åtta provinser med 374,4.

Valenciaregionen
När det gäller Valenciaregionen har regionpresidenten Ximo Puig meddelat att perimeterkarantänen för regionen hävs och att öppettiderna vid serveringsställen ska utökas till att gälla fram till midnatt.

Utegångsförbudet kommer att gälla från midnatt fram till klockan 6 fram till den 24 maj. Samtidigt begränsas sociala möten till högst tio personer. 

Valenciaregionen redovisar drygt 40 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

Balearerna
Den högre regiondomstolen på Balearerna har beslutat att ge grönt ljus till regionregeringens förslag om fortsatt utegångsförbudet mellan klockan 23 till 6. De godkänner även kravet på högst sex personer vid privata mötena.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255