Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-04-30

Över 40 organisationer kritiserar Spanien för att neka vaccin till utsatta grupper

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-04-30

Migranter och invandrare som uppehåller sig illegalt i landet samt personer som kommit genom anhöriginvandring riskerar att bli utan covidvaccin. Flera organisationer däribland Amnesty kritiserar nu Spanien för att neka covidvaccin till utsatta personer som inte har det allmänna socialförsäkringskortet eller är registrerade.

Inte alla riskgrupper eller äldre kan vara säkra på att bli vaccinerade mot covid-19 i Spanien. Det finns en stor grupp bestående av de som har kommit genom anhöriginvandring, migranter som uppehåller sig illegalt i landet samt hemlösa.

De saknar det officiella sjukvårdskortet och de är inte heller registrerade vid de regionala Folkhälsovårdsmyndigheterna.

Spanien har inte öppnat upp sitt hjärta tillräckligt menar 40 organisationer och Amnesty International som skrivit ett brev till Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias.

De kräver att det interterritoriella rådet för hälsovård kommer med bindande riktlinjer för att säkra så att alla blir vaccinerade utan diskriminering. Även de som inte har det allmänna socialförsäkringskortet.

Organisationen kräver att detta snabbehandlas. Det beskrivs som ett nyckelinstrument för att garantera dessa människors rätt till god hälsa inklusive rätten att få tillgång till vaccinet mot Covid-19.

Dagstidningen ABC skriver att på grund av att det saknas ett gemensamt protokoll behandlar de autonoma regionerna detta på olika sätt. Vissa uppges ha byråkratiska och strikta villkor medan andra förstår behovet att alla bör vaccineras.

I Balearerna finns en specifik beredskapsplan för utsatta grupper och även Asturien och Valenciaregionen har meddelat vårdcentralerna att alla ska vaccineras även de som är utan socialförsäkringskortet. Eller att de kan registrera sig i systemet för att komma med i vaccinationskampanjen.

Även Andalusien har kommit med förtydliganden om att de som inte är med i det offentliga socialförsäkringssystemet ska registrera sig för att få vaccin. Något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

WHO uppmanar dessutom alla europeiska länder att även vaccinera interner på anstalter samt fängelsepersonal. I tidskriften Lancet säger representanter för WHO att interner på anstalter bor mycket nära varandra och har begränsad tillgång till tester och personlig skyddsutrustning.

Fler färska covidnyheter hittar du på Svenska Magasinets Twitterkonto

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255