Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-04-23

Fredagsvinet: Paraffinljus ska rädda årets vinskörd

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-04-23

Vackra och soliga dagar. Men frost på nätterna då temperaturen kryper under nollstrecket. Av den orsaken använder vi paraffinljus (bilden). Det skriver Bodegas Tierra i Rioja Alavesa som har drabbats av frostnätter som går hårt åt vinstockarna som har börjat skjuta skott.

De låga nattemperaturerna riskerar att förstöra hela skörden av druvor. Värst är situationen i Frankrike som beräknar tappa två miljarder euro i år. Frosten som har drabbat de franska vinodlarna i år beskrivs som den potentiellt största lantbrukskatastrofen det här århundradet, enligt den franske ministern Julien Denormandie.

Stora temperaturväxlingar och frost bedöms ha påverkat omkring 80 procent av de franska skördarna vilket kommer att tynga försäljningen med två miljarder euro i år, enligt The Guardian.

Även andra fruktodlingar är påverkade av frosten men vinförlusterna ses som allvarligare då vinet är Frankrikes största exportvara.

La Rioja och Segovia
Spanien är inte lika hårt drabbat. Men från La Rioja och Segovia kommer rapporter om hur vinodlarna försöker rädda årets skörd genom att nattetid placera ut paraffinljus eller på andra sätt försöker skydda vinstockarna som har skjutit skott.

Vid Bodegas Artuke i Rioja Alavesa försöker vinodlarna rädda skörden genom brinnande höbalar.

- Brinnande höbalar skapar en slags rökbarriär som lägger sig ovanför vinodlingarna och som förhindrar den kalla luften att sjunka ner till vinstockarnas höjd, säger Arturo de Miguel, ägare till Bodegas Artuke.

Även från Segoviaområdet norr om Madrid kommer det rapporter om hur vinodlare placerat ut 600 ljus som ska skydda hundraåriga Verdejo-vinstockar mot frost.

Att vara vinodlare är ett tufft arbete. Klimatet är nyckfullt och vinproducenterna försöker med alla medel skydda sina vinstockar.

Vi tänker på de hårt arbetande vinodlarna när vi korkar upp en butelj och njuter av utseende, doft och smak.

Vintips
Nyligen lyckades Svenska Magasinets annonssäljare Evalotta Pettersson göra en eagle på Torrequebrada golfbana. Att göra en eagle betyder att du får bollen i koppen på två slag under hålets par. Det händer inte varje dag…

Det är just sådana underbara stunder i livet på väg mellan tee och green som är värda att fira med en cava. Det gjorde Evalotta tillsammans med sin medspelare och tog in en Perelada Blue Festival Brut Reserva från Castillo Perelada i Vilafranca del Penedes utanför Barcelona.

Det var en mycket trevlig överraskning har jag fått mig rapporterat. Inte bara på grund av priset som i en normal affär kostar 6,45 euro. Cavan är gjord på druvorna 45% xarel lo, 30% macabeo och 25% parellada. Så leta efter den, och du kommer inte att bli besviken.

Prisvärda viner:
Viñas del Vero roble 2019 från bodegan med samma namn i distriktet Somontano i Aragonien. Det är gjort på Cabernet Sauvignon och Merlot.
Ungdomligt med en dos skogsbär och toner av eukalyptus och örter. Lagrad endast fyra månader på fat. Pris: 4,50 euro!

Barbazul 2018 från den familjeägda producenten Huerta de Albalá i provinsen Cádiz. Gjort på druvorna Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och den lokala druvan Tintilla de Rota. Körsbärsröd färg med violetta nyanser. Inslag av citrus, fikon och örter. Bra frukt och välbalanserat. 8,50 euro

Vinmässa
Jag vill också slå ett slag på den kombinerade turist –och matmässan som är i kongresshallarna i Málaga den 26 till 28 april. Flera vinproducenter är på plats och mässan är öppen för allmänheten. Det går att anmäla sig till vinprovningar. Mer information hittar du här. Svenska Magasinet kommer att finnas på plats på tisdag.

Verema Málaga
Den 24 maj är det äntligen dags för Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Öppet mellan klockan 12 till 15:00 och 17 till 21. Förhandsbokning via webbplatsen verema. Då kostar inträdet 10 euro. Annars 15 euro. Svenska Magasinet kommer att vara på plats. 

Fler vintips hittar du under hastag #spanskaviner på Twitter.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
casinofox.se
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255