Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-31

Vaccineringstempot skruvas upp i april

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-31

Från den 15 april planerar Andalusien att vaccinera de över 65 år samt vissa riskgrupper. I vaccinationsplanen ingår cancerpatienter, personer med Downs syndrom och de som får hemodialys. Det berättade regionens presidentråd Elías Bendodo efter att regionrådet hade tidigarelagt sitt veckomöte till tisdagen.

Att datumet 15 april nämns beror på att regionen planerar att få större mängder vaccin under april från både Pfizer och Moderna. 

Bendodo tillägger att från nästa vecka ska samtliga personer i Andalusien som är över 80 år fått minst en dos vaccin.

- Ytterligare 368.000 doser anländer, ett viktigt antal även om det inte är de 500.000 som vi hade räknat med.

- Hittills har det gått för sakta vilket gör att det blir svårt att uppfylla målet med 70 procent vaccinerade till sommaren. När det fjärde vaccinet kommer, Janssen, så kan tempot i vaccineringen skruvas upp. Vi räknar med att vaccinera sju dagar i veckan, säger Bendodo.

Massvaccineringen beskrivs som väsentlig i att försöka stoppa en eventuell fjärde våg.

Fem varianter
Även regionpresidenten Juanma Moreno framträdde under gårdagen i samband med att han besökte Basílica de la Macarena i Sevilla. Moreno berättade under en pressträff att inte mindre än fem coronavirusvarianter i nuläget finns i Andalusien varav den brittiska varianten är den dominerande.

Moreno tror inte att den fjärde vågen blir lika våldsam som den tredje. Anledningen är perimeterkarantänen för provinserna samt att 1,4 miljoner invånare i regionen är vaccinerade och en halv miljon av dessa har fått båda doserna.

- Det gör att den fjärde vågen inte blir lika våldsam som den tredje. Det är vad vi hoppas på och vad experterna säger till oss.

Moreno ber allmänheten att undvika onödiga risker under påskhelgen.

- Vi har åtta till tio svåra veckor kvar tills vaccineringen täcker 50 procent av befolkningen och vi kan återgå till viss normalitet. Nu gäller det att ha en stor portion tålamod.

Den andalusiska regionala Folkhälsovården, Consejería de Salud y Familias, meddelar också att man från i måndags har börjat använda AstraZeneca i åldersgruppen mellan 65 till 55 år inom vissa yrkesgrupper. Först ut är de som är födda 1956.

Janssen
Janssenvaccinet kommer till Spanien den 19 april. Det vaccinet har den stora fördelen att det räcker med en dos. Vaccinet kommer att användas på dem över 66 år.

Förtur
Spanska hälsovårdsdepartementet har även meddelat att man ger förtur i vaccinationskön för över 366.000 personer som lider av olika former av cancer samt hivsmittade, de som transplanterat organ, genomgår dialys och personer från 40 år med Downs syndrom.

Målet 14 juli
På tisdagen kom det även ett uttalande från Europeiska unionen som är övertygad om att vaccinationsmålet kommer att nås till sommaren. Målet är att vaccinera 70 procent av befolkningen till den 14 juli, ett symboliskt datum, eftersom det är årsdagen för stormningen av Bastiljen.

- Amerikanerna planerar att annonsera immunitet den 4 juli på självständighetsdagen. Vi kan göra det den 14 juli, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas.

Oro i Europa
Fortsatt råder det viss oro i Europa kring Astra Zenecas vaccin.

Vaccination med Astra Zenecas vaccin mot codvid-19 stoppades på tisdagen på flera håll i Tyskland. Detta efter svåra sjukdomsförlopp och flera dödsfall som uppträtt efter vaccinationen.

Tysklands vaccinkommitté rekommenderar nu att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 endast ges till personer som har fyllt 60 år, rapporterar medier i Tyskland.

Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen är bekymrade över befarade biverkningar av Astra Zenecas vaccin. Interna anteckningar hos myndigheterna går mot de rekommendationer de gett utåt.

Även i Spanien är motståndet till Astra Zeneca stort. 15 procent av lärarna i regionen Castilla-La Mancha avvisar vaccinet. Enligt regionen utbildningsråd Rosa Ana Rodríguez har 4.000 av 25.000 lärare sagt nej till att bli vaccinerade med Astra Zeneca.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255