Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-23

Turistministern försvarar Spanien beslut att ta emot utländska turister

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-23

Spaniens turistminister Reyes Maroto fick under måndagen försvara Spaniens beslut om att ta emot utländska turister efter att EU bett landet om att samordna besluten för resande. Maroto försvarar beslutet om att inresande utländska turister släpps in i Spanien eftersom de har PCR-testats. Det finns igen möjlighet att kontrollera landets invånare när de färdas mellan regionerna.

Påskhelgen står inför dörren och turistnäringen pressar på. Franska turister vallfärdar till Madrid medan flygen är fullsatta med tyska turister på väg till Balearerna. Senaste helgen var även flygen från Danmark och Sverige till Málaga nära på fullsatta.

En märklig situation alltså eftersom spanjorerna själva inte kan lämna sin hemmaregion för att ta sig till semesterbostaden i en annan region.

Ämnet har blivit omdebatterat senaste veckorna i Spanien på grund av att påsken närmar sig. Egentligen är situationen inte ny för besluten har funnits sedan tidigare att inresande utländska turister från Schengenländer släpps in i Spanien med negativt PCR-test och ifyllt hälsoprotokoll.

Det bekräftar även turistministern Reyes Maroto som betonar att utlänningarna, där 80 procent kommer med flyg, har kravet negativt PCR-test för att bli insläppta. Något som inte existerar för personer som färdas mellan regioner i Spanien, eftersom det inte finns kapacitet att genomföra kontroller.

- Det finns beslut på EU-nivå som möjliggör rörlighet mellan länder. Tyskar som anländer till Spanien har ett negativ PCR-test, det finns en viss säkerhet med den resan, säger Maroto.

EU-kommissionen menar å sin sida att Spanien bör samordna sina restriktioner när det gäller inrikes resor som utlandsresor. Risken för att viruset sprids är detsamma oavsett om det gäller inrikes eller utrikes.

Varje EU-land har dock rätt att ta sina egna beslut för att hindra smittspridningen. Bryssel menar att den regionala situationen ska beaktas mer än den nationella eftersom viruset inte rättar sig efter gränser.

I nuläget har Spanien incidenstalet 128 medan Tyskland har 166 och Frankrike 450.

I en ledare i Diario SUR beskrivs ämnet idag som ”turistdiskriminering” där spanjorerna vackert får stanna hemma medan utlänningarna är välkomna till Spanien. Det gäller för centralregeringen och regionalregeringarna att komma överens om mer socialt begripliga åtgärder.

Som vi tidigare har berättat är Andalusien den enda regionen i Spanien som dessutom har perimeterkarantän för provinserna över påsken. Jämfört med Valenciaregionen exempelvis där invånarna kan färdas mellan provinserna Valencia, Castellon och Alicante.

Läs mer: Så kontrolleras restriktionerna i påsk
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255