Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-08

Svenska skolan högtidlighåller kvinnodagen 8 mars

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-08

Vi ska fira kvinnodagen med värdighet och lyfta fram uthålligheten och ansträngningen många spanska mödrarna visade under 1960- och 70-talet. Det berättar Elvira Herrador Quero, Directora Técnica, och den som arbetar med integration vid Svenska skolan i Fuengirola.

Och det är de spanska mödrarna under 1960- och 70-talet som lyfts fram idag och uppmärksammas i en text som Elvira Herrador Quero har skrivit för sina elever i samband med kvinnodagen den 8 mars.

”Vården av barnen, av de gamla och av maken baserade sig på dessa kvinnors uppoffringar. Idag är husmodern en institution på utdöende. Jag vet inte när, men den kommer att försvinna. Dagens husmödrar önskar inte att deras döttrar ska fastna i den rollen”.

En annan förändring i dagens Spanien är att antalet hushåll med en ensamstående mamma eller pappa blir allt fler. Det gäller även hushåll med personer som genomgått skilsmässa eller separation. De flesta människor kommer att genomgå skiftande perioder under livet. Leva med familjen, leva oberoende, ha en partner, gifta sig; men inget av dessa förhållanden behöver vara för alltid.

Min mor, en kvinna som ville studera och dessutom var "begåvad för det", som man sade på den tiden, fick inte göra det, för enligt hennes mamma måste hon hjälpa till hemma med hushållsarbete. En farbror till min mor erbjöd sig betala hennes studier ur egen börs. Men hon fick ändå inte, fick inte. Hon var en kvinna med vetgirighet och önskan att bli något, skriver Elvira Herrador Quero (bilden).

”Och hon överförde sin önskan till mig”.

”Dotter min, studera, skaffa dig en framtid och bli aldrig beroende av en man. Om du gifter dig ska det vara av kärlek och inte för att lösa din framtida försörjning. Utbildningen gör dig fri och tillåter dig bestämma”.

”Jag säger tack till min mor och till andra mödrar, tack för deras stöd. Utan det skulle många kvinnor i min generation blivit tvungna att följa en liknande väg.

¡Feliz día de la mujer!

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255