Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-04

Få förändringar i coronarestriktioner är att vänta

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-04

Några större förändringar i coronarestriktionerna är inte att vänta den närmaste tiden. Vissa lättnader sker i kommuner med lägre incidenstal över smittade som att serveringsställen kan hålla öppet på kvällen och att antalet personer som träffas för privata möten ökar från fyra till sex.

Regionregeringen Junta de Andalucia höll på onsdagseftermiddagen ett möte med expertkommittén (bilden). Under torsdagen hölls ett nytt möte för att klargöra vilka kommuner som befinner sig i riskzon 2 och som får vissa lättnader i coronarestriktionerna från i morgon fredag.

Varje torsdag tar regionregeringen beslut efter att ha träffat expertkommittén.

Vad som är klart hittills är följande.

Serveringsställen och restauranger kan hålla öppet fram till klockan 21.30 i kommuner som befinner sig i riskzon 2 beroende på smittläget. Samtidigt kan sex personer mot tidigare fyra samlas till privata möten i hemmet och vid utomhusserveringar. Däremot gäller fortsatt högst fyra personer inomhus på serveringsställen vid samma bord.

- Det är några små steg i att lyfta vissa restriktioner. Vi vill fortsätta vara försiktiga, säger den andalusiska regionpresidenten Juanma Moreno.

Några ytterligare förändringar i coronarestriktionerna i Andalusien är inte att vänta. Fortsatt gäller perimeterkarantän för de åtta provinserna samt regionen. Det betyder att det inte är tillåtet att färdas mellan provinserna utan giltigt skäl.

Utegångsförbud gäller fortsatt mellan klockan 22-06.

Riskzon 2 är den lägre graden av riskzon. Här kan serveringsställen hålla öppet till klockan 21.30 från fredag 5 mars:

Alcaucín, Alfarnate, Alfarnatejo, Algarrobo, Almáchar, Árchez, Arenas, Benamargosa, Benamocarra, El Borge, Canillas de Aceituno, Canillas de Albaida, Casabermeja, Colmenar, Comares, Cómpeta, Cútar, Frigiliana, Iznate, Nerja, Periana, Riogordo, Salares, Sayalonga, Sadella, Torrox, Vélez-Málaga och Viñuela.

Alameda, Almargen, Antequera, Archidona, Campillos, Cañete la Real, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Fuente de Piedra, Humilladero, Mollina, Sierra de Yeguas, Teba, Valle de Abdalajís, Villanueva de la Concepción, Villanueva de Tapia, Villanueva del Rosario och Villanueva del Trabuco.

Almogía, Macharaviaya, Málaga stad, Moclinejo, Rincón de la Victoria och Totalán.

Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Alozaina, Ardales, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Guaro, Monda, Pizarra, Tolox och Yunquera.

Riskzon 3 där serveringsställen inte får hålla öppet till klockan 21.30. Här gäller fortsatt klockan 18:

Benahavís, Benalmádena, Casares, Fuengirola, Estepona, Istán, Manilva, Marbella, Ojén, Mijas och Torremolinos.

Detta gäller till torsdag 11 mars då expertkommittén träffas för att uppdatera covidläget.

Rent generellt i Spanien är covidläget fortsatt bekymmersamt. Även om incidenstalet har sjunkit kraftigt från 900 smittade per 100.000 invånare när det var som högst under tredje vågen till 159 igår onsdag är det fortsatt högt. Om vi jämför med i juni 2020 då incidensen låg på 7,7.

Perimeterkarantän för Spaniens regioner på fastlandet kommer troligtvis fortsatt att gälla även över påskhelgen, förutom i Madrid. Ett beslut om detta kommer att tas på onsdag i nästa vecka. Spaniens hälsovårdsdepartement vill samordna beslutet med samtliga regioner så att det blir överensstämmande i hela landet.

Förslaget är att samtliga regioner är i perimeterkarantän under perioden fredagen den 26 mars till fredagen den 9 april. Utegångsförbud mellan klockan 22-06 och att inget påskfirande tillåts.

Som det är i dagsläget motsätter sig regionen Madrid det beslutet. Extremadura redovisar i nuläget lägsta incidensen 50,6 vilket kan jämföras med Madrids 261,3.

Sedan covid-19-pandemin började har nu 70.247 personer avlidit med sjukdomen.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255